02 / 05 / 2024

Meram'daki kentsel dönüşüm meclise taşındı!

Meram'daki kentsel dönüşüm meclise taşındı!

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yazılı olarak yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi . MHP'li Kalaycı önergesinde şu ifadelere yer verdi;



MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yazılı olarak yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi 


MHP'li Kalaycı önergesinde şu ifadelere yer verdi, "Konya merkezinde, Meram Belediyesi tarafından Ulu Irmak Ali Hoca, Ulu Irmak Saka, Fahrünisa ve Çaybaşı mahallelerinde yürütülen kentsel dönüşüm projesinde, haksızlığa uğrayan mahalle sakinleri haklarını alabilmek için feryat etmekte, eylemlere başvurmaktadır" Mahallelerinde arsa bedellerinin kentsel dönüşümde düşük fiyattan hesaplandığını ifade eden Kalaycı, "Daha uygun şartlar ve daha kısa sürede bitirme teklifi veren müteahhitlerle anlaşma hakkı verilmediğini, müteahhitler 150 m2'ye bir daire verirken Meram Belediyesinin 300 metre kareye bir daire teklif etmesinin hakkaniyetle bağdaşmadığını, mülkiyet haklarının gasp edildiğini, evleri ellerinden alındığı gibi üzerine para istendiğini dile getiren mahalleliler uygulamadaki adaletsizliğin ve mağduriyetlerinin giderilmesini istemektedir.


Meram Belediyesince yürütülen kentsel dönüşüm uygulamasında, vatandaşın gayrimenkullerinin değeri neye göre ve nasıl belirlenmektedir? Piyasa değerinin çok altında değer biçilmesi haksızlık değil midir? Bu uygulama ile ortaya çıkan yüksek rant kime kalmaktadır? 


"MÜTEAHHİTLERLE ANLAŞMA HAKKI NEDEN VERİLMEMİŞTİR"

"Kentsel dönüşüm kapsamındaki gayrimenkuller için, daha uygun şartlar ve kısa sürede bitirme teklifi veren müteahhitlerle anlaşma hakkı neden verilmemiştir?" diye soran Kalaycı, "Vatandaşın kabul etmemesi halinde mülkünün kamulaştırılacağı söylenerek, Belediyece belirlenen düşük bedele mecbur edilmesinin hukuki ve ahlaki dayanağı var mıdır? Mülkiyet, hakkının gasp edilmesi anlamına gelen bu durum Anayasa ve yasalara aykırı değil midir? 


Meram ilçemizde yürütülen kentsel dönüşüm uygulamasındaki haksızlığın ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için gerekli tedbirler alınacak mıdır?" sorularını yöneltti. 


Anadolu'da Bugün


Geri Dön