02 / 05 / 2024

Merkez Bankaları’nda sıcak gelişme… Faiz kararları tepetaklak!

Merkez Bankaları’nda sıcak gelişme… Faiz kararları tepetaklak!

Faiz artışlarının hafifleyeceği bekleniyor. Bu beklentilerin de merkez bankası kararlarına hakim olacağı düşünülüyor.



Merkez bankalarının faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıldığına dair umutlar artıyor. Dünya çapındaki faiz artışının da artık pik noktasında olmadığı düşünülüyor.

Finansal piyasalar da küresel çapta merkez bankalarının ne zaman parasal sıkılaşma adımlarını sonlandıracağını merakla bekliyor.

Merkez Bankaları’nda sıcak gelişme… Faiz kararları tepetaklak!

GÖZLER FED'DE

ABD Merkez Bankası (Fed), hafta içindeki toplantıda politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltti. Fed böylece iki toplantıda art arda hız kesmiş oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell ise ilk defa dezenflasyonist sürecin başladığını söylerken, şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmanın tam etkilerinin henüz hissedilmediğini dile getirdi.

Öte yandan bu hafta gelen istihdam verisi, Fed’den güvercin adımlar bekleyen yatırımcıları üzdü. 188 binlik beklentiye karşılık istihdamın 517 bin artması sonrasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını bir süre daha sürdüreceğine dönük beklentiler arttı.

Gelecek haftadan itibaren Fed yetkililerinin sözlü politika yönlendirmeleri piyasaların beklentilerinin şekillenmesinde etkili olacak.

AVRUPA VE İNGİLTERE'DE FAİZ ARTIŞI DEVAM ETTİ.

Hafta içinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) de politika faizini beklentiler doğrultusunda 50’şer baz puan artırdı. ECB ve BoE şahin tutumlarını gelecek toplantının ardından yumuşatabileceklerine ilişkin vurgulamalar da piyasaları rahatlattı.

Bu hafta Avustralya Merkez Bankası ve Hindistan Merkez Bankası kararları izlenecek. İki bankanın da 25 baz puanlık artış yapması bekleniyor. Ancak bu merkez bankalarının faiz artışı döngüsünü nihayete erdirmesi de güçlü ihtimal.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön