06 / 05 / 2024

Merkez Bankası, 3 ayda 132 ton altın sattı!

Merkez Bankası, 3 ayda 132 ton altın sattı!

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) raporuna göre, TCMB ikinci çeyrekte 132 tonluk altın sattı. İşte detaylar...



Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yayımlanan verilere göre, TCMB'nin ikinci çeyrekteki performansı dikkat çekti. Bu kapsamda Merkez Bankası 132 tonluk altın satışı gerçekleştirdi.

Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre, merkez bankalarının altın talebi, ülkenin büyük çaplı satışlarının diğer bölgelerdeki alımları gölgede bırakması sonrası peş peşe üçüncü çeyrekte geriledi.

Merkez Bankası, 3 ayda 132 ton altın sattı!

Söz konusu rapora göre, merkez bankalarının net alımları 2. çeyrekte yüzde 64 gerilemeyle 103 tona düştü. Bu durum talebi 1 seneden fazla bir sürenin en düşük seviyesini gördü.

Bunun temel sebebi olarak ithalatın kısıtlanmasının ardından yerel piyasasına 132 ton altın sağlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın büyük satışları gösteriliyor.

Ekonomim'de yer alan detaylara göre, Dünya Altın Konseyi’nin raporunda, Türkiye'deki yüksek enflasyon ve seçimler sebebiyle oluşan istikrarsızlık endişelerinin 2023 yılı altın için tüketici talebinin tırmanmasına neden olduğu kaydedildi.

Merkez Bankası, 3 ayda 132 ton altın sattı!

Bu sene gerçekleşen merkez bankası alımları, sıkı para politikasının baskısı altında kalan altın fiyatlarına destek sağlamıştı.

Geçen yılın ikinci yarısında kurumların rekor alımları, büyük yatırımcıların satışlarının etkilerinin sönümlenmesini sağlamış ve değerli metalin birden fazla fiyatlama modeline göre primli fiyatlardan işlem görmesine sebep olmuştu.

Konseyin raporuna göre, bu alımın sürdürülmesi,2023 yılının altının görünümünü belirleyecek anahtar faktör olacak. 2. çeyrekte Türkiye’nin yanında Singapur, Çin ve Polonya merkez bankalarının yaptığı büyük alımların fiyatların yukarı yönlü destek görmesinde etkili olmuştu.

WGC, bu sene merkez bankası talebinin geçen seneki rekorun kabaca yarısı olmasını bekliyor. Rapora göre bu, yine de 500 tondan fazla satın alım anlamına geliyor.

Merkez Bankası, 3 ayda 132 ton altın sattı!

MERKEZ BANKASININ ALTIN SATMASI TEKRAR GÖREMEYEBİLİRİZ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan WGC Stratejisti John Reade, “TCMB’nin ticari bankalara likidite sağlamak için altın satmasının tekrarını göreceğimizi sanmıyorum. Dolayısıyla daha iyi bir üçüncü çeyrek rakamı görmeyi bekliyoruz” diye kaydetti.

Rapordan öne çıkan diğer veriler carasında Çin’in külçe, mücevher ve madeni para alımlarında bir önceki çeyreğe göre yüzde 31’lik gerileme yer aldı. Ülkede 1 yıllık kısıtlamalardan sonra bastırılmış talep zayıfladığından altın tüketimi yavaşlamıştı.

Tarlada 5 lira olan bu meyve markette 24 liradan satılıyor!

İslam Memiş çarşamba ve cuma gününü işaret etti! Altın borcu olanlar bir saniye bile beklemeyin

Yüzde 200’e varan maliyet artışı müteahhitleri zorluyor! TMB, mali sicil affı ve fiyat farkı düzenlemesi istiyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön