Genel

Merkez Bankası faiz indirimi yaptı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 10,50’den yüzde 10’a indirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 10,50’den yüzde 10’a indirdi. 


TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı. 


PPK, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,50’den yüzde 10’a indirdi, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu. 


Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 12'den yüzde 11,50'ye indirildi. 


"Küresel finansal koşullarda iyileşme yaşandı"

Duyuruda sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi. 


Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi: 


"Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir."


Duyuruda enflasyonun yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilediği vurgulanarak, "Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir." değerlendirmesi yapıldı.


Gelecek dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağına işaret edilen duyuruda, enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bilgisine yer verildi. 


Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanan duyuruda, PPK toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı belirtildi. 


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Merkez Bankası yeni Başkan Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi ve koridorun alt bandını sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirime gitti. Merkez böylece politika faizini halen yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10.50'den yüzde 10'a çekti. Karar sonrası yapılan açıklamada enflasyona ayrı vurgu yapılırken, "Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. 


ENFLASYONA VURGU YAPTI

Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" ifadeleri kullanıldı.


Şimdi sıra bankalarda

- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Karar olumlu ama yeterli değil. İndirim sürecinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz. 

- İTO Başkanı İbrahim Çağlar: Reel sektöre nefes verdi. Şimdi sıra bankalarda. Bu indirimin yatırım ve ihtiyaç kredisi oranlarına yansımasını umuyoruz. 

- ASKON Başkan Mustafa Koca: Üzerinden bir ay rahat bir şekilde geçerse yeni ayda değerlendirme bir kez daha yapılacaktır. 

- İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Üst bantta 100 baz puan gibi daha keskin bir indirim bekliyorduk.


Gözler 24.05'te

Merkez Bankası bir sonraki faiz toplantısını 24 Mayıs'ta yapacak. Mayıs başında açıklanacak enflasyonda olumlu veri gelirse gelecek ayda da faiz indirimi gelmesi kuvvetle muhtemel...


Heyecanlandırıcı bir indirim değil

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş: Ben heyecanlandırıcı bir indirim olduğu kanaatinde değilim. Biraz daha heyecana, yatırımcının içindeki yatırım yapma zevkini tetikleyecek bir rakama doğru inmesi gerekiyor. İnşallah bunu da yeni Başkan, yeni arkadaşlarıyla birlikte bu süreçte yapacak ve Türkiye’deki yatırım yapma heyecanını harekete geçirecek, tetikleyecek bir karar alır diye ümit ediyorum.


Akşam