Genel

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası’nın kritik toplantısında karar açıklandı. Banka, faiz oranlarında 50 baz puan yükseltti. Dolar 3.4050'den 3.38 seviyesinin altına geriledi.

Merkez Bankası, bu yılın mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz koridorunun üst bandını 250 baz puan indirerek yüzde 10.75’ten 8.25’e çekmişti.


7 AY SONRA ARA VERMİŞTİ

Geçen ayki toplantıda alınan PPK kararıyla 7 ay sonra faiz indirimlerine ara verilmişti. Döviz kurlarındaki hareketlilik sebebiyle önce geçtiğimiz cuma akşamı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün akşam da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında Beştepe’de Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirilmişti.


Merkez Bankası son olarak Ocak 2014’te politika faizini yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükseltmişti. 2014 Ocak ayında kurdaki hareketler nedeniyle olağanüstü PPK toplantısı yapılmıştı.


25 PUANLIK ARTIŞ BEKLENİYORDU

Merkez Bankası'nın Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında, TL'deki sert değer kayıpları ardından ekonomistlerin yarısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık "teknik" bir artış yapılacağını öngörüyordu.


Hürriyet 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50'den yüzde 8'e, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,25'ten yüzde 8,50'ye yükseltirken, gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te sabit tuttu.


"Parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, toplam talepteki yavaşlamanın enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirtilerek, "Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi." değerlendirmesinde bulundu.


"1,5 milyar dolar dolar ilave likidite sağlanacak"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan düşürdü. Söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar dolar ilave likidite sağlanmış olacağını bildirildi.


"Kredi geri ödemeleri Türk lirası olarak yapılabilecek"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, "31 Aralık 2016'ya kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için azami 31 Mart 2017'ye kadar vade uzatılabilmesine, vade uzatımı imkanının kullanılmayıp kredinin vadesinde ödenmesi halinde, kredi geri ödemelerinin Türk lirası olarak da yapılabilmesine ve bu işlemlerde geri ödeme tarihindeki bankamız döviz alış kurunun kullanılmasına olanak tanınmasına karar verilmiştir." açıklaması yapıldı.


AA


Haber Milliyet/Uzmanpara'da şöyle yer aldı



Yurtiçi piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. Mart ayında başlayıp 7 ay boyunca  faiz koridorunun üst bandını aralıksız indiren ancak geçen ayki toplantıda indirimi pas geçen Merkez Bankası (TCMB), yılın 11'inci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da faiz artırımına gitti. Merkez Bankası son olarak Ocak 2014'te faiz artırımına gitmişti.


İŞTE DOLARIN İLK TEPKİSİ


Açıklama öncesinde 3.40 seviyesinden bulunan dolar/TL açıklamanın ardından dakikalar içinde 3.3690'a kadar geriledi. Daha sonra tekrar yükselişe geçen kur saat 14:49'da 3.3924 seviyesinden işlem görüyor. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 1 haftalık repo faiz oranını (politika faizi) 34 ayın ardından ilk kez artırdı. TCMB politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 8,00'e çıkarırken, uzmanlar 25 baz puanlık artırım bekliyordu. Analistler marjinal fonlama ve gecelik borçlanma faiz oranlarının ise sabit bırakılacağı tahmin ediyordu.


 

MERKEZ'DEN 2 EK ADIM!


Para Politikası Kurulu Toplantısında sonra yapılan açıklamaya göre, marjinal fonlama oranı yüzde 8,25’ten yüzde 8,5’e yükseltilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5’ten yüzde 8’e yükseltilirken, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borç verme faiz oranı ise yüzde 9,75’ten yüzde 10’a yükseltildi.


MERKEZ NE DEDİ?


Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:


"Son dönemde açıklanan veriler yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyette ivme kaybına işaret etmektedir. Öte yandan, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyette toparlanma beklenmektedir. 


Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.


Toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer 

unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.


Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." 


UZMANLAR 2’YE BÖLÜNMÜŞTÜ


Uzmanların bir kısmı Merkez’den ABD’nin kritik faiz artırım kararı öncesinde bu ay faiz artırımı beklerken, bir kısmı ise bu ay değişiklik beklemiyordu. 


7 AYDA TOPLAM 250 BAZ PUAN İNDİRMİŞTİ!


Merkez Bankası, Erdem Başçı Başkanlığı'ndaki son toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında 50 baz puan, temmuz ve ağustos, eylül toplantısında ise 25 baz puan da indirime gitmişti. Böylece marttan bu yana yapılan toplam indirim 275 baz puana ulaşırken, TCMB ekim ayını ise pas geçmişti.


Uzmanpara