15 / 05 / 2024

Merkez Bankası geçen yıl toplam ne kadar para bastı?

Merkez Bankası geçen yıl toplam ne kadar para bastı?

Banknot matbaası 2022’de para basma rekoru kırarken, piyasaya yeni sürülen 685 milyon adet banknottan 493 milyonu 200 liradan oluştu.



Enflasyonla mücadelede başarı sağlaya­mayan Merkez Bankası (MB) çareyi para bas­makta buldu ve banknot matba­asını gece gündüz çalıştı­rınca piyasadaki banknot sayısındaki, artış yüzde 24 oranına gelerek son on sene ortalama­sının 2 katına çıktı.

Emisyon hacmi de bir sende 2.5 kata yakın arttı. Enflasyonun TL’nin değerini düşürmesi nedeniyle Merkez Bankası 200 liralık banknotların basımına ağırlık verdi ve yıl boyunca basılan her 6 banknottan yaklaşık 5'i 200 liralık banknotlardan meydana geldi.

Merkez Bankası geçen yıl toplam ne kadar para bastı?

İnsanların cebi, alım gücü düşen, resmen bozuk paraya dönüşen 200 liralık bank­notlarla doldu. Merkez Bankası 2022 Faali­yet Raporu’ndan elde edilen verilere göre geçen yıl başında piyasada 2 milyar 855 milyon adet banknot bulunuyordu.

200, 100, 50, 20,10 ve 5 liralık kupürlerden meydana gelen bu banknotların sayısı 2022 sonuna gelindiğinde ise 3 milyar 540 mil­yona çıktı. Yani Merkez Bankası 1 senede tam 685 milyon adet yeni banknotu basıp piyasaya sürmüş oldu.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön