01 / 05 / 2024

Merkez Bankası neden altın topluyor? Uzmanlar Merkez'in altın hamlesine ne diyor?

 Merkez Bankası neden altın topluyor? Uzmanlar Merkez'in altın hamlesine ne diyor?

Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre Merkez Bankası temmuz ayında 11 ton net altın alımı yaptı. Piyasadan da altın almaya devam eden MB'nın altın rezervleri 469.3 tonla son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.



Uzmanlar Türkiye'nin altın ithalatındaki artışın Merkez Bankası rezervleri ile ilgili olduğunu belirtiyor. Bilindiği üzere Merkez Bankası, altını, dolar ve Türk lirası konsolidasyonunu sağlamak için kullanıyor. Altının yükseleceği öngörüsünde bulunan piyasa uzmanları fiyatı yılın ilk üç ayından sonra düşmeye başlayan altında fiyatların yükseleceği görüşünde birleşiyor. Uzmanlara göre bin 650 - bin 680 dolar kırılma noktası. "Merkez Bankası'nın bu hamlesi cari açığı kısa sürede artırır" diyen uzmanları altının uzun vadede açığı kapatmak için yatırım aracı olarak görüldüğünü ve su sebeple alındığını söyledi.

Altın ithalatı aylık 12 bin 637 kilograma yükseldi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası Altın İthalat verilerine göre, Ağustos ayında altın ithalatı son 2 yılın  en yüksek seviyesine ulaştı. Altın ithalatı Ağustos'ta  geçen yılın aynı ayına oranla yüzde bin 287 artarak 31 bin 343 kg oldu. 2021 yılı Ağustos ayında ithalat 2 bin 259 kg seviyesindeydi. 2021 yılında aylık 4 bin 663 kg olarak gerçekleşen ithalat Ağustos sonu itibariyle aylık 12 bin 637 kilograma yükseldi.

Borsadaki şimşekleri üzerine çeken şirket

Rapora göre altında en çok ithalat yapan firma ise Ahlatcı Döviz ve Kıymetli Madenler Yetkili Müesses AŞ oldu. Ahlatcı Yatırım, Ahmet Ahlatcı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Ahlatcı Holding’in bir kuruluşu. Son dönemde VİOP üzerinden banka hisselerinde yüksek miktarda uzun pozisyona giren kurum olarak öne çıkan Ahlatcı Yatırım, borsada özellikle bankacılık sektörü hisselerindeki hareketten dolayı şimşekleri üzerine çekmişti. 

Altın bugün ne kadar? 22 Eylül 2022 gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum

Altın fiyatlarında iki yıl sonra bir ilk yaşanıyor! Ayı piyasası riski altını paramparça etti

Altında alım fırsatı ne zaman? Altın fiyatları nereye kadar düşecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön