29 / 04 / 2024

Merkez Bankası nisan ayında ne kadar dolar sattı?

Merkez Bankası nisan ayında ne kadar dolar sattı?

Bloomberg, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Aralık 2021-Nisan 2023 tarihleri arasında yaklaşık 177 milyar dolarlık satış ile beraber piyasaya müdahale ettiğini hesapladı. Merkez Bankası, sadece nisan ayında ise 50 milyar dolar satarak dolar/TL kurunu tutmaya çalıştı.



Seçim sonrası dolar/TL kurunda meydana gelmesi beklenen artış dikkate alındığı zaman Merkez Bankasından milyarlarca dolar alan yatırımcı fazlasıyla kazançlı çıktı.

Bloomberg Economics Ekonomist Selva Baziki, 20 Mart 2023 tarihinde yaptığı paylaşımda Merkez Bankası’nın Aralık 2021-Mart 2023 arasında 128 milyar dolarlık satış yaptığını belirtmişti. Baziki, “deja vu” diyerek veriyi paylaştı.

Merkez Bankası nisan ayında ne kadar dolar sattı?

Yapılan hesaplamaya göre Merkez Bankası, piyasaya nisan ayında yaklaşık 50 milyar dolarlık müdahalede bulundu.

Merkez Bankası’nın “Haftalık Para ve Banka İstatistikleri” verileri kapsamında, kurumun brüt döviz rezervi önceki hafta, 2022 yılı sonuna göre yüzde 17,41 oranında azalarak 68,4 milyar dolara inmişti.

Ekonomistler, Merkez Bankasının aynı zamanda, iç talebi karşılamak amacıyla mart-nisan döneminde 102 ton altın satışı gerçekleştirdiğini ifade etmişti.

İşte merak edilen detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön