02 / 05 / 2024

'Merkez Bankası para basacak enflasyon yüzde 200'ü aşacak'

 'Merkez Bankası para basacak enflasyon yüzde 200'ü aşacak'

Asgari ücrete ve maaşları zam, EYT hamlesi ve diğer düzenlemeler için Merkez Bankası'nın 30 milyar dolar karşılığı Türk lirası basacağı gelecek yılın ortalarında ise krizin çok daha derin bir şekilde kendini göstereceği iddia edildi.



İktidarın seçimlere giderken büyük bir para basma hamlesi başlatarak 'seçim müdahalesi'nde bulanacağını belirten piyasaya analisti Evren Zelyut, Mayıs 2023'te Türkiye ekonomisinin çok daha büyük bir krizin içinde olacağını iddia etti. Zelyut, "Türkiye'nin son 20 yılda yanlış ekonomi yönetiminden dolayı girdiği enflasyon - kur sarmalı, AB'nin enerji krizi, Fed'in faiz artırımları bütün bu üçlü fırtına birleşip Türk halkını vuruyor. AKP seçimlere giderken bütün bu fırtınayı yumuşatmak için 30 milyar dolarlık bir müdahaleyi planladı. Ancak sonucu çok daha ağır olacak" dedi.

"Enflasyon yüzde 200, dolar kuru 22-23 lira olacak"

Merkez Bankası'nın 30 milyar dolar karşılığı para basarak müdahalede bulunacağını belirten Zelyut bununda enflasyonun yüzde 200'leri bulmasına neden olacağını ifade etti. Zelyut, "Bu 30 milyar dolarlık müdahale yapıldığında mayıs ayına kadar işler kötü görünmese de mayıs ayından sonra işler çok değişecek. Bu müdahale mayıs ayından sonra dolar taleplerini, gayrimenkul taleplerini çok artıracak, enflasyonu daha da azdıracak. Enflasyonun gideceği yeri seçimlerden sonra 200'ü devirecek, kurlar 22-23 liranın üzerine çıkacak. Haziran'dan sonra enflasyon vurup kıracak. Seçim sonrasında 2001 krizinde uygulanan acı reçetenin 4-5 kat daha acısını Türk halkı içmek zorunda kalacak. Çok sıkıntılı günler bizi bekliyor" şeklinde konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön