27 / 04 / 2024

Merkez Bankası resmen açıkladı! Yıllık enflasyonda en belirgin artış kirada!

Merkez Bankası resmen açıkladı! Yıllık enflasyonda en belirgin artış kirada!

Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre yıllık enflasyon, gıda ve temel mal gruplarında gerilerken hizmet ve enerjide artış yaşandı. En belirgin aylık artış yüzde 7,91 oranıyla kira grubunda gerçekleşti.



İstatistik Kurumunun (TÜİK) haziranda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,43 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun 0,17 puan düşüşle beraber yüzde 61,36 olduğunu paylaşmasının ardından Merkez Bankası’nın (TCMB) Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı.

ENFLASYON GIDADA GERİLEDİ

Rapora göre bu zamanlarda yıllık enflasyon, gıda ve temel mal gruplarında gerilerken hizmet ve enerji gruplarında arttı. Taze meyve ve sebze hariç gıdada fiyat artışları gücünü muhafaza etti.

Karar gazetesinin haberine göre, enerji grubunda akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe rağmen diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle artış yaşanırken, doğal gazda tüketimin bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) bir miktar üzerine çıkması ile beraber, bu kanalın aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etkisi oldu.

Merkez Bankası resmen açıkladı! Yıllık enflasyonda en belirgin artış kirada!

Temel mal grubunda araç fiyatları cari yılda aylık bazda ilk defa düşerken, dayanıklı mal aylık enflasyonu son 2 senenin minimum seviyesinde gerçekleşti.

Yeni sezona geçişle beraber giyim ve ayakkabı alt grubunda yaşanan dönemsel fiyat artışı, temel mal grubu aylık enflasyonunu artırıcı etkide bulundu.

Hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü seyretmeyi sürdürürken, yüksek atalet sergileyen kira alt grubu, hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti.

Merkez Bankası resmen açıkladı! Yıllık enflasyonda en belirgin artış kirada!

EN BELİRGİN AYLIK ARTIŞ KİRADA

Bu süreçte B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 0,39 ve 0,83 yükselerek yüzde 67,61 ve 69,76 oldu. Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiği zaman, bu süreçte hizmet, enerji ve aynı zamanda, temel mal gruplarının katkıları sırasıyla 0,43, 0,17 ve 0,04 puan yükselirken, gıda ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları sırasıyla 0,60 ve 0,21 puan düşüş yaşadı.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle analiz edildiği zaman, B ve C endekslerinde aylık artışlar büyük ölçüde zayıfladı. Fiyat artışları, B endeksini meydana getiren gruplardan işlenmiş gıdada bir önceki aya göre geriledi. Hizmet ve temel mallarda ise daha sınırlı bir yavaşlama meydana geldi.

Hizmet fiyatları, ekimde yüzde 3,83 artışla önceki aylara göre yavaşlamakla beraber güçlü seyrederken grup yıllık enflasyonu 2,19 puan artışla beraber yüzde 88,65’e ulaştı. Bu süreçte en belirgin aylık artış yüzde 7,91 oranıyla kira grubunda yaşanırken, alt grup yıllık enflasyonu yüzde 100,67’e ulaştı.

Düşük faizli konut kredisi başvuruları başladı mı? 1.20 faizli konut kredisi şartları neler?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödemeyen kiracı tahliye edilebilir mi?

Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı! Kirada yüzde 25’in üzerinde de anlaşma mümkün!


Geri Dön