02 / 05 / 2024

Merkez Bankası rezervlerinde sert düşüş! Hem döviz hem altın rezervleri eridi!

Merkez Bankası rezervlerinde sert düşüş! Hem döviz hem altın rezervleri eridi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri bir önceki haftaya göre 3,99 milyar dolar azaldı. Böylece Merkez Bankası'nın rezervlerinde Mayıs 2022'den bu yana en sert gerileme yaşanmış oldu.



Merkez Bankası rezervlerinde geride bıraktığımız haftada hareketlilik yaşandı. Geride bıraktığımız hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde sert bir düşüş izlendi.

Merkez Bankası’nın brüt rezervleri geride kalan 3,99 milyar dolar azalışla 125,64 milyar dolara geriledi. Böylelikle Mayıs 2022'den bu yana rezervlerdeki en hızlı düşüş yaşanmış oldu.10 Şubat itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezerv rakamları, 2 milyar 301 milyon dolar azalışla 75 milyar 630 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 3 Şubat'ta 77 milyar 931 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

SERT DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ

Söz konusu dönemde altın rezervleri ise 1 milyar 689 milyon dolar azalarak 51 milyar 696 milyon dolardan 50 milyar 7 milyon dolara kadar geriledi. Bloomberght.com’da yer alan habere göre Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 10 Şubat haftasında bir önceki haftaya kıyasla 3 milyar 989 milyon dolar azalışla 129 milyar 627 milyon dolardan 125 milyar 638 milyon dolara kadar düşerken, ekonomistler şimdi bu sert düşüşün nedenlerini araştırıyor.

REZERV VARLIKLAR AZALDI

Merkez Bankası rezervlerinde sert düşüş! Hem döviz hem altın rezervleri eridi!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından, Ocak 2023 dönemine ilişkin hazırlanan "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri kamuoyuyla paylaşıldı.

Raporda yer alan bilgilere göre, resmi rezerv varlıkları Ocak ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 2,6 azalarak 125,3 milyar dolara geriledi. Aynı dönem içinde döviz varlıkları yüzde 10,9 azalarak 67,2 milyar dolara inerken, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 10,3 artışla 50,6 milyar dolara yükseldi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön