Sektörel

Merkez Bankası üç politika faiz oranını da yükseltti!

Merkez Bankası ara PPK kararlarını açıkladı. Banka, üç politika faizini de yükseltti. Marjinal fonlama oranı yüzde 12' ye çıktı. Dolar 2,20' nin altına geriledi.

Merkez Bankası ara PPK kararlarını açıkladı. Banka, üç politika faizini de yükseltti. Marjinal fonlama oranı % 12'ye çıktı. Dolar 2,20'nin altına geriledi.


Merkez Bankası merakla beklenen ara PPK kararlarını açıkladı. Banka, marjinal fonlama oranını yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e, borçlanma faiz oranı yüzde 3,5'ten, yüzde 8'e yükseltti. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 4,5'ten yüzde 10'a yükseltildi. 

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltildi.


Dolar Bir Anda Sert Düştü


Bankanın kararının ardından dolar/TL kotasyonları 2,20 seviyesinin altına geriledi. 

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Merkez Bankası yaşanan gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır" denilirken, enflasyonun 2015 yılı ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörüldü.


Açıklamada son olarak, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.


Geçen Hafta Faizleri Sabit Tutmuştu


Merkez, 21 Ocak'taki PPK toplantısında üç politika faizini de sabit tutarak yüzde 4,5, yüzde 3,5 ve yüzde 7,75'te bırakmış, ek parasal sıkılaştırma günlerinde ise piyasayı yüzde 9'dan fonlayacağını duyurmuştu. Merkez Bankası, geçtiğimi haftadan bu yana dövizde yaşanan hızlı artışın ardından ara PPK toplantısı yapmaya karar vermişti.


Poliitika Faizinin Yolculuğu


Merkez Bankası, 18 Mayıs 2010 tarihli PPK toplantısında teknik faiz ayarlamasına giderek, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7 olarak belirlemişti. 17 Haziran 2010 tarihli PPK kararında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı "politika faizi" olarak adlandırıldı. Bu tarihten 19 Kasım 2013 tarihine kadar "politika faizi" tabiri kullanıldı ve "politika faizi" 19 Kasım 2013 tarihli PPK kararında tekrar "bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı" olarak anıldı.


Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, en son 16 Mayıs 2013 tarihli PPK toplantısında yüzde 5'ten yüzde 4,50'ye indirildi. Politika faizi tabirinin kullanıldığı tarihten bugüne politika faizi, 2 kez 25 ve 4 kez de 50 baz puan düşürülürken, politika faizinde hiç artış yapılmadı.


Öte yandan son 8 PPK toplantısında yüzde 4,50 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında herhangi bir değişiklik olmadı.


Merkez Bankasının gecelik borçlanma faizi (faiz koridorunun alt bandı) 2013 yılında 4 defa düşürüldü. En son 16 Mayıs 2013 tarihli PPK toplantısında yüzde 4 olan borç verme faizi 50 baz puan düşürülerek yüzde 3,50'ye düşürüldü. Borç verme faizi en son 4 Ağustos 2011 tarihli PPK toplantısında 350 baz puan artırılarak yüzde 1,50'den yüzde 5,00'e yükseltildi. Öte yandan son 8 PPK toplantısında yüzde 3,50 olan borç verme faiz oranında ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.


Merkez Bankası Açıklaması


Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı şu şekilde belirlendi: 
“


a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5'ten, yüzde 8'e yükseltilmiştir.


b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5'ten yüzde 10'a yükseltilmiştir.


c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltilmiştir.” 
Son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmelerin yaşandığı belirtilen açıklamada, “Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir.


Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir. Bu doğrultuda,


(i) bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 4,5'ten yüzde 10'a çıkarılmıştır;


(ii) önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır. 
Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır” denildi.


Arca Ajans