Ekonomi

Merkez Bankası'nda flaş dolar gelişmesi

Merkez Bankasıyla ilgili flaş bir dolar gelişmesi yaşandı... Merkez Bankası'ndaki bu dolar gelişmesi, piyasadada yüzleri güldürdü.

Merkez Bankası tarafından son dönemde dolar konusunda atılan adımlarla birlikte dolar baskılanmış durumda... Merkez Bankası'ndan son olarak dolar konusunda flaş bir adım geldi. 
Merkez Bankası'nın dolar konusundaki son gelişmesi, piyasalarda da olumlu olarak karşılandı. 

REKOR KIRDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri artış kaydetti.

TCMB verilerine göre, 5 Temmuz itibarıyla toplam rezervler 5 milyar 538 milyon dolar artarak 142 milyar 910 milyon dolardan, 148 milyar 448 milyon dolara çıktı. 

Brüt rezervler 84 milyar 833 milyon dolardan 89 milyar 731 milyon dolara yükseldi. 

Altın rezervleri ise 58 milyar 77 milyon dolardan 58 milyar 717 milyon dolara geldi. 

Bir önceki hafta 39 milyar 397 milyon dolar olan net uluslararası rezervler, söz konusu haftada 4 milyar 160 milyon dolar artarak 43 milyar 557 milyon dolara çıktı. 

MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA YENİ DOLAR TALİMATI

Öte yandan Merkez Bankası tarafından bankalara gerçekleştirilen yeni dolar talimatı da vatandaşların bir hayli dikkatini çekmişti. 

Ekonomi piyasalarında gelecek ay itibarıyla faiz indirimine başlanabileceğine ilişkin beklenti oluşurken, bu beklentiyi fiyatlayan bazı yatırımcılar şimdiden döviz tarafında pozisyon almaya başladı.

CAZİP SEVİYELERDE TUTULMASINI İSTEDİLER 

Bu anlayışın yaygın hale gelmesi halinde dolar kurunda önemli bir kriz yaşanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, mevduat faizlerinin yüksek seviyede kalmasının bu noktada yatırımcıların dövize yönelmemesi için hayati derecede önemli olduğunu belirtiyor.

Nisan ayında yıllık bileşik olarak yüzde 70'in üzerine sarkan mevduat faizleri, son günlerde birçok banka için yüzde 57-58 seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Türkiye'deki enflasyonun yaz aylarında baz etkisiyle birlikte düşeceğine ilişkin yaygın görüşe karşın, elektrik fiyatları başta olmak üzere ÖTV kaynaklı birçok ürün ve hizmete peş peşe zamların gelmesi, enflasyonda hedeflenen düşüşün ertelenebileceğine dair yeni bir algı yarattı.

Bu durum nedeniyle yatırımcıların enflasyon karşısında varlıklarını döviz tarafında değerlendirme ihtimallerinin önüne geçmek isteyen Merkez Bankası, bu hafta bankalara gönderdiği yazı ile mevduat faizlerinin piyasa için cazip seviyelerde tutulmasını tavsiye etti.