14 / 05 / 2024

Merkez Bankası’nda swap hariç net rezerv eksi 51,2 milyar dolar!

Merkez Bankası’nda swap hariç net rezerv eksi 51,2 milyar dolar!

Yeni ekonomi yönetiminin müdahale satışlarına son vermesi ile Merkez Bankası’nın rezervlerindeki erime tersine dönerken, swap (takas) yoluyla alınmış ödünç dövizler düşüldükten sonraki net rezerv düzeyinin eksi 51,2 milyar dolar olduğu belirlendi.



SWAP DAHİL 9,2 MİLYAR DOLARLIK REZERV

 Brüt rezerv içerisinde 23 Haziran itibarıyla 98 milyar 370 milyon dolarlık bölüm bankalara ait. Bu rakamın içerisinde zorunlu karşılık olarak tutulan döviz ve altınlar ile bankaların Merkez Bankası’ndaki döviz mevduatları ve diğer döviz yükümlülükler bulunuyor. Bu tutar 16-23 Haziran haftasında 4 milyar dolar civarında azalış gösterdi. Bu hacim düşüldükten sonra Banka’nın “net rezervi” 9 milyar 190 milyon dolar olarak açıklandı.

Merkez Bankası’nda swap hariç net rezerv eksi 51,2 milyar dolar!

19 Mayıs’ta ilk kez eksiye geçen swap dahil net rezerv, 2 Haziran’da eksi 5,7 milyar dolara kadar inmişti. 9 Haziran’da eksi 3 milyar dolara, 16 Haziran’da da 473 milyon dolara çıkan net rezervde 16-23 Haziran haftasında 3,7 milyar dolarlık bir yükseliş sağlandı.

Banka’nın söz konusu swap hacminin 13,5 milyarlık bölümünün kalan vadesi 1 aya kadar, 19,6 milyar dolarının 2-3 ay arası, 27,9 milyar dolarlık bölümünün kalan vadesi ise 4 ay ile bir yıl arasında bulunuyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön