28 / 04 / 2024

Merkez Bankası’nda swap hariç net rezerv eksi 51,2 milyar dolar!

Merkez Bankası’nda swap hariç net rezerv eksi 51,2 milyar dolar!

Yeni ekonomi yönetiminin müdahale satışlarına son vermesi ile Merkez Bankası’nın rezervlerindeki erime tersine dönerken, swap (takas) yoluyla alınmış ödünç dövizler düşüldükten sonraki net rezerv düzeyinin eksi 51,2 milyar dolar olduğu belirlendi.



Dunya.com yazarı Naki Bakır, köşesinde Merkez Bankası’nın rezervlerini masaya yatırdı. Bakır, yazısında şu görüşlere yer verdi: Merkez Bankası’nın açıkladığı bilanço verilerinde rezervlere ilişkin büyüklükler, ulusal medyada “Net rezervde tarihi artış” olarak yansıtılmıştı. Bankanın aynı tarih için açıkladığı swap verilerine göre swapların stok değeri, 23 Haziran itibarıyla yaklaşık 61 milyar dolar gibi yüksek bir düzeyde bulunuyor.

Merkez Bankası’nın bu tarihte 107,6 milyar dolar görünen brüt rezervinden yükümlülükler düşüldüğünde net rezervi 9,2 milyara iniyor. Swap (takas) yoluyla elde edilen dövizler dışarıda tutulduğunda ise net rezervin eksi 51,2 milyar dolar olduğu ortaya çıkıyor. Bu durumda Merkez Bankası’nın kasasına ulusal ekonomiden 51,2 milyar dolar yeni rezerv girmesi durumunda, net rezerv sıfırlanmış olacak.

BRÜT REZERV ARTMAYA BAŞLADI

Banka’nın swap yoluyla elde edilen dövizleri de kapsayan brüt rezervleri 16-23 Haziran arasında 4,7 milyar dolar artarak 107 milyar 560 milyon dolara yükseldi. Altın rezervleri 704 milyon dolar azalarak 41 milyar 314 milyon dolara düşerken, döviz rezervleri 5,4 milyar dolar artış göstererek 66 milyar 246 milyon dolara çıkmıştı. Böylece rezervlerdeki erimenin durması ile birlikteMerkez Bankası yeniden rezerv biriktirmeye başlamış oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön