15 / 05 / 2024

Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat! Hangi düzenlemeler getirildi?

Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat! Hangi düzenlemeler getirildi?

TCMB, bankaların bilançolarındaki TL oranını artırmayı hedefleyen yeni düzenlemesine ilişkin uygulama talimatını bankalarla paylaştı.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), hayata geçirdiği son menkul kıymet tesisi yükümlülüğü genişletme hamlesine ilişkin uygulama talimatını bankalara duyurdu.

Talimat çerçevesinde, bankaların yabancı para yükümlülüklerinin bilanço dışına çıkarılması sınırlanıyor ve menkul kıymet uygulama oranları düzenleniyor. Bloomberg HT’nin haberine göre, bankaların bilançolarındaki TL oranının artması amaçlı yeni düzenlemesine ilişkin uygulama talimatını bankalarla paylaşan TCMB,  bu konuda nasıl bir yol izleneceğini açıkladı.

Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat! Hangi düzenlemeler getirildi?

Bankalara menkul kıymet tutma yükümlülüğü için yeni hedefler oluşturan ve yüzde 60-70 arasında TL hedefini tutturan bankaları ise ödüllendirecek uygulamada kullanılacak formül de, söz konusu talimatla duyuruldu.

HESAPLAMA YÖNTEMİ DE AÇIKLANDI

TCMB tarafından yapılan açıklamada, 31 Aralık 2022 tarihinde menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklerinin kapsamıyla ilgili tebliği değişimi ve 7 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ'de (Tebliğ) yapılan değişiklikle gerçek ve tüzel kişiler için hesaplanacak Türk lirası mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki payına göre ilave veya indirimli olarak menkul kıymet tesis edilmesi kararlarına ilişkin hesaplama yönteminin detaylarına yer verildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön