18 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan bankalara yeni yaptırım. Yeni yaptırım ne anlama geliyor?

Merkez Bankası'ndan bankalara yeni yaptırım. Yeni yaptırım ne anlama geliyor?

Merkez Bankası TL mevduat oranı düşük olan bankaların zorunlu karşılıklarına uygulayacağı komisyon oranını artırdı. TL mevduat oranı yüzde 60’ın üzerinde olan bankalara ise komisyon uygulanmayacağı duyuruldu.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen talimatla, TL mevduatı gerçek ve tüzel kişilerde yüzde 50’nin üzerinde olan bankalar hariç, yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılık tutarı üzerinden yüzde 3 oranında uygulanan komisyon oranını 23 Aralık 2022 tarihinden itibaren yüzde 8'e çıkarılması kararı alındığını açıkladı. Banka ayrıca TCMB nezdindeki zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarında döviz olarak tutulan tutarlar üzerinden tahsil edilmek üzere yıllık yüzde 5 oranında belirlenen ve yıl sonuna kadar dönüşüm oranlarına göre farklılaştırılan komisyon uygulamasına 23 Aralık 2022 hesaplama tarihi itibariyle son verdiğini duyurdu.

TL mevduatı düşükse yüksek komisyon

Merkez Bankası tarafından gönderilen talimata göre; tesisi 6 Ocak 2023 tarihinde başlayan 23 Aralık 2022 hesaplama tarihinden itibaren, Türk lirası payına göre farklılaştırılmak üzere yüzde 8 olarak belirlenen komisyon oranının, hem gerçek hem de tüzel kişi mevduatı içinde TL payı yüzde 60 ve üzerinde olan bankalar için yüzde sıfır, yüzde 50 (dahil) - yüzde 60 arasında olan bankalar için yüzde 3, yüzde 50'den düşük olan bankalar için ise yüzde 8, olarak uygulanmasına karar verildiği ilan edildi.

Yeni yaptırım ne anlama geliyor?

Merkez Bankası'nın bu değişikliğinin bankaları TL mevduat toplamaya ve dolayısıyla da TL mevduata verdiği faizi artırmaya yönelteceği ifade edildi. Geçtiğimiz haftalarda piyasa uzmanları bankaların TL mevduata verdiği faiz oranını yüzde 30'ların üzerine çıkardığı dile getirmişti. Merkez Bankası'nın son talimatından sonra da benzer bir dalganın başlayabileceği ve politika faizinin yüzde 9'a indirmesine rağmen bankaların TL mevduat toplamak için mevduat faizlerini yükselmesi ve tasarruf sahiplerini faizle cezbetmeye çalışacağı iddia ediliyor. Öte yandan TCMB ayrıca, Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Uygulama Talimatında da değişiklik yaptı.

 

Son dakika gelişmesi! Merkez Bankası faiz kararını resmen açıkladı!

Merkez Bankası faizi tek haneye indirdikten sonra ne yapacak? İşte uzmanların yorumları

Merkez Bankası rezervleri 117,5 milyar dolar ile 2022'nin zirvesini gördü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön