05 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan dolar kurunu yerle bir edecek yeni talimat! Bu bir ilk olacak!

Merkez Bankası'ndan dolar kurunu yerle bir edecek yeni talimat! Bu bir ilk olacak!

Merkez Bankası, Resmi Gazete'de alınan kararlar ve bankalara verilen talimatlar aracılığıyla, KKM'den çıkacak paranın TL mevduatı olarak kalması için 'mevduat faizlerini artırın' mesajı verdiği ortaya çıktı.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanlığına getirilen Hafize Gaye Erkan'ın KKM'yi tasfiye planı için en önemli hamlelerinden biri, KKM'den çıkacak paranın tekrar döviz tevdiat hesaplarına gidişini engellemme kararı alması oldu.

Bu doğrultuda Merkez Bankası, Resmi Gazete'de alınan kararlar ve bankalara verilen talimatlar aracılığıyla, KKM'den çıkacak paranın TL mevduatı olarak kalması için 'mevduat faizlerini artırın' mesajı verdiği ortaya çıktı.

Merkez Bankası ndan dolar kurunu yerle bir edecek yeni talimat! Bu bir ilk olacak!

DOLAR KURUNU YERLE BİR EDECEK TALİMAT!

TCMB verilerine göre bankaların ağırlıklı mevduat faizi ortalaması yüzde 41 olmasına rağmen, sosyal medyada paylaşım yapan birçok kullanıcı, özellikle döviz dönüşümlü KKM'lerden TL'ye geçişte yüzde 54'e varan mevduat faizi imkanının sunulduğunu aktardı.

Bu oran, Türkiye'de sabit kur rejimine son verilen 2003 yılından bu yana görülen en yüksek mevduat oranı olarak rekor kırarken, Merkez Bankası'nın 21 Eylül Perşembe günü açıklayacağı PPK sonrasında büyük ölçekli bankaların da mevduat faizlerini 45-50 bandına çekmesi bekleniyor.

Merkez Bankası ndan dolar kurunu yerle bir edecek yeni talimat! Bu bir ilk olacak!

BU BİR İLK OLACAK...

Dolar kurunun artışının baskılanması için Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe giren Kur Korumalı Mevduat (KKM) içinden çıkılamaz bir sorun haline gelirken, KKM'yi tasfiye etmek için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından (TCMB) bankalara gönderilen yeni talimatlar, bireysel kullanıcılara sunulan mevduat faizlerini yüzde 50 seviyelerine yükseltti.

Bu faiz oranı, Türkiye'de dalgalı kur rejimine geçilen 2002 yılından bu yana görülmüş en yüksek seviye olarak tarihe geçti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan (BDDK) 8 Eylül tarihli raporuna göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında biriken toplam para 3 trilyon 332 milyar 606 milyon liraya ulaştı.

Biriken bu parayı tasfiye etmek için harekete geçen Merkez Bankası, politika faizlerinde  küçük artırımlara gitse de, örtülü şekilde bankalara mevduat faizlerini yükseltecek sınırlamalar getiriyor.

Fed'in faiz kararı öncesi dolar/TL de sınırlı yükseliş devam ediyor!

Merkez Bankası faiz kararı öncesi altın kan kaybediyor! Gram altın, çeyrek altın ne kadar? 20 Eylül 2023 altın fiyatları

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön