19 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan faiz ayarı! 4 yeni enstrüman devreye alınıyor!

Merkez Bankası'ndan faiz ayarı! 4 yeni enstrüman devreye alınıyor!

Merkez Bankası rezervlerini 85 milyar dolar artıracak. Merkez Bankası döviz kurunun dalgalanmasını engellemek için devreye alacağı enstrümanları açıkladı. İşte o 4 enstrüman...



4 ÖNEMLİ ENSTRÜMAN

Merkez Bankası’nın devreye aldığı bu 4 enstrümanı şu şekilde:

1- Kur korumalı mevduat hesapları. Bankalara döviz mevduatlarının yüzde 10’luk kısmını 17 Nisan 2022’ye, yüzde 20’lik kısmını da 17 Ağustos 2022’ye kadar TL’ye çevrilmesi konusunda hedefler verildi. Hedefini gerçekleştiremeyen bankaların, hedefinin altında kalan tutarı üzerinden Merkez Bankası’nda alınan zorunlu karşılık getirisinden yıllık yüzde 1,5 tutarı kadar kesinti yapılacağına dair kanun yürürlüğe girdi. Burada hedeflenen bankaların döviz mevduatının yüzde 20’lik kısmının TL’ye çevrilmesini ve Merkez Bankası’na 45 milyar dolar dövizin satılmasını sağlamak.

2- İhracat bedellerinin yüzde 25’lik kısmının Merkez Bankası’na satılması. Bu şekilde 2022 yılı sonuna kadar 40 milyar dolar kadar döviz Merkez Bankası’na satılacaktır.

Merkez Bankası ndan faiz ayarı! 4 yeni enstrüman devreye alınıyor!

3- Eximbank’tan kullanılan TL reeskont kredilerinin geri ödemesinin Merkez Bankası’na döviz satılarak yapılması. Burada hedeflenen yıllık 25 milyar dolarlık bir bakiyeye ulaşmak.

4- Yabancıların konut alımında satın alınacak konutun değeri kadar dövizin Merkez Bankası’na satılması. Burada hedeflenen tutar 2022 yılı sonuna kadar 15 milyar dolarlık bir rakama ulaşmak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön