24 / 07 / 2024

Merkez Bankası'ndan flaş karar

Merkez Bankası'ndan flaş karar

Merkez Bankası ihtiyaç kredisi hakkında yeni bir karar aldı. Bu kapsamda 70 bin TL’nin altındaki krediler için değişiklik yapılacak.




MUAF TUTULACAKLAR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan ihtiyaç kredileri için yeni bir düzenleme gelmiş oldu. Bu çerçevede, ihtiyaç krediler için ticari krediler adına uygulanan şekle benzer bir faiz sınırı getirilirken, bunun sütüne çıkılması durumunda menkul kıymet tutarı yükümlülüğü de getirilmiş oldu. Tüketicilere kullanımı yapılacak olan ihtiyaç kredilerinde ‘faiz/kar payı oranı Merkez Bankası tarafınca ilanı yapılan bileşik referans oranının 1.8 ila 2.0 katı arasında olanlar için birinci kademede, 2.0 katından yüksek olanlar için de ikinci kademede’ menkul kıymet tutma zorunluluğu gelmiş oldu.

Bu durumda, otomobil ile konut kredileri dışında verilecek ihtiyaç kredilerinde MK çerçevesinde girmeyecek en yüksek aylık faiz 1.37 seviyesinde meydana gelecek. Bu seviyenin (senelik basit %16.56) üstünde oluşacak olan kredi faizlerinde bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğü olacaktır. Mevcut durumda da bankalar ihtiyaç kredileri için aylık olarak %1.55 ile %2 arasında bir faiz uygulamakta.

Bloomberg HT’nin bilgilerine göre, Bankalara referans faizin 1.8- 2.0 katı arasında faiz uygulaması durumunda da %20, 2.0 katının üstünde faiz uygulaması durumunda da %90 menkul kıymet tutmak zorunda olacaktır.


Geri Dön