29 / 04 / 2024

Merkez Bankası’ndan KKM'yi dolardan liraya dönüştürme harekatı!

Merkez Bankası’ndan KKM'yi dolardan liraya dönüştürme harekatı!

TCMB bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında değişiklik yaparak, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarının ‘TL mevduata’ dönüştürülmesini hedef olarak belirledi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası (TL) mevduat oranlarını yükseltecek, Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) ise azaltacak düzenlemeye imza attı.

TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile birlikte Kur Korumalı Mevduat uygulaması ile ilgili diğer tebliğlerde değişiklik yapılarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yapılan değişiklikler sonrasında vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için bankalar tarafından ayrılacak olan zorunlu karşılık oranı yüzde 29 olarak belirlendi. 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar olan vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranları ise yüzde 25 olarak gerçekleşti. 1 yıl ve daha uzun vadedeki döviz hesabı zorunlu karşılık oranı da yüzde 19 olarak belirlendi.

VADESİ GELEN KKM HESAPLAR TL OLACAK

Merkez Bankası’nın yeni çalışmasında, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında da değişiklik yapıldı. Buna göre, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarının ‘standart TL mevduata’ dönüştürmesi bankalara hedef uygulama olarak önerildi. Bu konuda belirlenen kriterleri tutturamayan bankalar ise ek menkul kıymet tesisine mecbur kalacak.

Merkez Bankası’ndan KKM yi dolardan liraya dönüştürme harekatı!

Alınan yeni kararlarla ilgili olarak Merkez Bankası açıklama yaptı. Yapılan değişikliklerin anlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Para Politikası Kurulu'nun 20 Temmuz 2023 tarihli toplantısı sonucu alınan kararda makro finansal istikrarı güçlü hale getirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini yükseltecek sadeleşme döneminin kademeli olarak devam edeceği ifade edilmişti.

Sadeleşme süreci ile ilgili olarak döviz mevduat hesaplarından kur korumalı mevduata dönüş hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık ayrılma uygulaması artık sone ermiştir. Yapılan değişikliklerle Türk lirası mevduatlar artış sağlarken, kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş temin edilerek kur korumalı mevduatın azaltılması hesaplanmaktadır.

Bu şekilde, Türk lirası vadeli mevduat yapısı desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesi planlanmaktadır. Merkez Bankasınca kur koruma desteği verilen hesaplardan Türk lirası hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan Türk lirası payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine, karar verilmiştir.

Sadeleşme süreci ve kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduata geçişine ilişkin adımlar Para Politikası Kurulu'nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda sürecektir."


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön