28 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan konut piyasası özeti: Kira artış oranları da konut fiyatlarındaki artış da zayıfladı!

Merkez Bankası'ndan konut piyasası özeti: Kira artış oranları da konut fiyatlarındaki artış da zayıfladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, kira artış oranları ve konut fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelere yer verildi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde yükselmeye devam eden konut fiyatlarının, geçmiş enflasyona endeksleme davranışı ve gayrimenkul piyasasındaki arz-talep uyumsuzluklarının, kira artışlarının yüksek seyretmesine neden olarak tüketici enflasyonunu olumsuz yönde etkilediğine işaret edildi.

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR ZAYIFLADI

Söz konusu özette; konut fiyatlarındaki artışlar zayıflarken, Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri ve büyükşehirler için online platformlardan takip edilen veriler kira artış oranının son dönemde yavaşlama eğilimi gösterdiğine işaret edildi. 

 Merkez Bankası ndan konut piyasası özeti: Kira artış oranları da konut fiyatlarındaki artış da zayıfladı! 

KİRA ARTIŞI ARALIKTA GÜÇ KAYBETTİ

Bu gelişmelerle berebar aylık kira artışı aralık ayında güç kaybetiği belirtilen öncü göstergelere göre ocak ayında kira artışının sözleşme yenileme sayısına bağlı olarak mevsimsel etkilerle yükselmesi öngörülüyor. 

Söz konusu özette; Kira, eğitim, sağlık ve eğlence-kültür başta olmak üzere belirli hizmet kalemlerinin geçmiş tüketici enflasyonuna dönük fiyat belirleme davranışı sergilediği ve enflasyonist etkilerin uzun bir zamana yayılmasına neden olduğu aktarıldı.

Öte yandan sözleşmeye bağlı fiyat katılıklarının olduğu haberleşme hizmetleri de benzer bir etkide bulunurken, söz konusu alt grupta fiyat artışlarının güçlü seyrini sürdürdüğü gözlemleniyor.

KONUT SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN YENİ SİSTEM!

Vatandaşların yeni bir konut sahibi olması yüksek fiyatlar ve kredi maliyetleri sebebiyle zorlaşınca inşaat firmaları da yeni sisteme geçiş yaptı. Aşamalı konut edinme sistemiyle, tüketici önce arsayı taksitle alacak, daha sonra ise inşaat maliyetini ödeyecek. 

Bu modeli hayata geçiren firmaların başında  Fuzul Yapı geliyor. Şirket, Fuzul Topraktan markasıyla aşamalı konut edinme sistemini hayata geçirdi. Sistem ise şu şekilde işliyor; Vatandaş önce konutun arsa payını alıyor, sonra inşaat maliyetini de ödeyerek iki aşamada konut sahibi olabiliyor.

Konut ve otomobil almayı düşünenler seçimi beklemeli mi? Fiyatlar düşer mi?

Konut alamayan arsa ve tarlaya yöneldi, fiyatlar rekor kırdı!

Emlak fiyatları düşüyor, konut alamayan vatandaş arsaya yöneliyor!

Geri Dön