27 / 04 / 2024

Emlak fiyatları düşüyor, konut alamayan vatandaş arsaya yöneliyor!

Emlak fiyatları düşüyor, konut alamayan vatandaş arsaya yöneliyor!

Emlak uzmanları yaptığı açıklamada son altı aydır piyasa fiyatlarında düşüş olduğunu belirterek, vatandaşların buna rağmen yatırım amaçlı konut almadıklarını ve arsaya yöneldiklerini söyledi.



Pandemi, depremler, dolar kurunda yaşanan dalgalanmalardan sonra fahiş fiyatların görüldüğü konut piyasasında son 6 aydır bir düşüş yaşanıyor. 

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliği ile hazırlanmış olan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” 2024 yılı Ocak raporunda kiralık ve satılık konut piyasasında yaşanan değişimler masaya yatırıldı. Söz konusu rapora göre, reel satış fiyatlarında yaşanan düşüşün 6 aydır sürdüğü belirtiliyor. Reel fiyatların düşmesine bağlı şekilde reel fiyatlardaki yıllık artış oranı da Türkiye genelinde yüzde 0,2, Ankara’da yüzde 12,9, İstanbul’da ise yüzde 6,1 şeklinde belirlenmişti. Ortalama konutun metrekare fiyatı 2023 yılı Aralık ayı itibarıyla İstanbul’da 36 bin 111 TL, Ankara'da 19 bin 608 TL ve İzmir'de 29 bin 404 TL şeklinde tespit edildi.

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre piyasada, yüzde 20 oranında bir düşüş yaşandığını dile getiren Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Piyasada emlak rakamları çok şişmişti, yani değerinde değildi. Fazlasıyla şişirilmiş olan rakamlardı. Bunlar piyasa şartları ile ilgili değil maalesef bireysel sebeplerle şişirilmiş olan rakamlar” diye konuştu.

YÜKSEK FİYATLARDAN SATIŞ

Yaptığı açıklamada yeni yapılacak projelerde müteahhitlerin büyük zorluklar içerisinde projelere girdiğine değinen Gamze Özlü, “İnşaat maliyetleri arttı fakat konut fiyatlarının yükselmesi biraz da bizim halkımızla alakalı bir durumdu. Yabancı yatırımcının da çok rağbet gösterip konutu yatırım aracı şeklinde görmeleri sebebiyle işte ‘benim malım 5 milyon Türk Lirası fakat yabancı alırsa 7 milyon Türk Lİrası olur, yabancı alsın’ diyerek şişti rakamlar. Fiyatlar gerçek değerine gelmeye başlıyor” dedi.

Emlak fiyatları düşüyor, konut alamayan vatandaş arsaya yöneliyor!

"YATIRIM DİYE ALINMIYOR"

Açıklamasında son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut satışlarının durmasının, fiyatların düşmesine etki edeceğine de değinen Gamze Özlü, “İhtiyacı olup da mecbur konut almak zorunda olanlar konut alıyorlar, onun haricinde kimse artık yatırım aracı olması için konut almıyor” diye konuştu.

EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Yüklü parası olan yatırımcıların mevduat faizlerine yöneldiğine de değinen Gamze Özlü, yatırımcıların mevduat faizindeki getiriyi çok daha sıcak, daha cazip bulduğu için konut yatırımından kendini çektiğini belirterek, en çok etkenin mevduat faizleri olduğunu söyledi. Açıklamasında çünkü o aralıklarda bir konut aldığında ona kira getirisi mevduat faizinden aldığı getiri ile kıyaslanabilecek durumda bile olmadığını söyleyen Özlü, "Şu an parası olan ve alım yapmak isteyenler için en doğru zaman. Çünkü şu anda konut fiyatları geriledi." dedi.

Arsaya yönelme olduğunu çünkü konutlar büyük paralar olunca daha küçük ölçeklerde yatırım yapmak isteyenlerin arsaya yöneldiğini belirten Özlü, "Doğru lokasyondan doğru seçimi yaptığınızda ilerleyen dönemlerde çocuklarınıza belki de çok iyi çok kazançlı bir miras bırakmış olacaksınız." dedi.


"DÜŞÜŞLER SÜREKLİ OLMAYABİLİR"

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak da yaptığı açıklamada konut fiyatlarının nominal olarak artsa da son bir kaç aydır aylık bazda reel olarak düştüğünü dile getirdi.

Dr. Koçak fiyatların düşüş gösterdiği bu dönemlerin alım için güzel fırsatları barındırdığını ve konut piyasasında fiyat düşüşlerinin sürekli olmadığını söyledi.

Novada Ataşehir AVM'nin yeni sahibi Fenerbahçe Üniversitesi oldu! 

Yüzde 25 sınırlaması konut piyasasını kilitledi! 3 yıl içinde kiralık ev kalmayacak!

Depremzedelerin kira yardımı resmen uzatılacak! Son dakika gelişmesi!


Geri Dön