Merkez Bankası’ndan piyasayı rahatlatacak adımlar geldi!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde Türk lirasının (TL) payını artırmaya yönelik adımlar atarken, sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.
Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) makro ihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarıyla ilgili açıklaması da web sitesinde kamuoyuyla paylaşıldı.
Bankanın piyasayı rahatlatacak sadeleşme adımlarına göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ve fatura karşılığı kredi uygulamasına son verildi. Daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarılan fatura muafiyet sınırı tamamen kaldırıldı ve yeni kararla hiçbir kredi tutarında fatura şartı aranmayacak.
Bloomberght.com’un haberine göre bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasına son verilecek. Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da bitirildi.
İhracat kredilerine destek amacıyla net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatı hesaplamada yer almayacak. Böylece menkul kıymet tesisi uygulamasında, yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek ve ihracat kredilerine erişim kolay hale gelecek.
Bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulaması da sona erdi.
TL MEVDUATIN PAYI ARTACAK
TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren verilerle birlikte gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e yükseltildi.
Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı amaçlayan TL payı artış hedefi, menkul kıymet uygulamasından çıkarıldı. Bu hedef bankaların yabancı para mevduat için tesis ettikleri zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasına ek yapıldı.
KKM’NİN AZALTILMASINA DEVAM
Sadeleşme adımları kapsamında kur korumalı hesapların yenilenmesi veya TL'ye geçişine ilişkin menkul kıymet tesisi uygulamasına son verilerek, döviz dönüşümlü kur korumalı hesapların kademeli olarak azaltılması hedefi, komisyon uygulamasında daha etkin bir şekilde yönetilecek. Ayrıca, TL'ye geçişin belirlenen hedeften yüksek olması durumunda, aşan kısım yenileme hedefine sayılacak.
PİYASALAR NASIL YORUMLADI?
İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner yeni adımlarla ilgili, "Bankalar ve piyasalar açısından çok pozitif bir gelişme oldu" ifadesini kullanarak şunları söyledi: “İlerisi için ekonominin genel bakışına açısından bakarsak olumlu bir karar. Uzun zamandır sadeleştiğimizi söylüyoruz. Bunun meyvelerini de az da olsa görüyoruz. KKM tarafındaki rakam çok ciddi. Sonuçta ihracatçılardan alınan ve onların üstüne getirilen bazı yükler oluyordu. Şimdi bunların hepsi artık yavaşlıyor. Bir yandan da faiz yukarı hareketini sürdürüyor. Bankalar açısından en önemli şey TL mevduat olacakmış gibi duruyor. Ekonominin ciddi problemleri var, bu problemler alınan karalarla birlikte bir anda çözülmez ama son gelen olumlu adımları normalleşmeye dönüş olarak değerlendiriyorum.”
TOBB Hazır Giyim Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ise şunları söyledi: "Son bir yıl içerisinde iki yüz küsur düzenlemeyle, krediye ulaşımda veya nasıl kullanılacağı ile ilgili çok önemli sıkıntılar vardı. Yeni ekonomi yönetiminin bu tarz attığı her adımı destekliyoruz. Özellikle ana ihracatçı olan konumdaki firmaların ara malı ithalatındaki net ihracatçılık tanımının kaldırılması güzel bir karar. Kredi maliyetlerine ulaşım hem zor hem de maliyetler yüksek olduğu için en önemli can suyumuz TL reescont kredileri ve bu krediye ulaşmak için de net ihracatçılık tanımında bir sıkıntı oluyordu. Uygulamada bu durumun düzeltilmesi çok önemli bir gelişme."