28 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz artırımları bankacılık sektörünün ticari kredi iştahını kabarttı!

Merkez Bankası'nın faiz artırımları bankacılık sektörünün ticari kredi iştahını kabarttı!

Merkez Bankası'nın son üç aydaki faiz artırımları ticari kredi faizlerinin yükselmesini sağladı. Kredilerin yükselmesi ise bankacılık sektörünün ticari kredi iştahını kabarttı. 



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) genel seçimlerden sonra düzenli olarak gerçekleştirdiği faiz artışlarından sonra  yükselişe geçen ticari kredi faizleri sonrasında bankaların kullandırımı da artmaya başladı.

TİCARİ KREDİ BÜYÜMESİ YÜZDE 6,6'YA YÜKSELDİ!

Merkez Bankası tarafından açıklanan son verilere göre; 11 Ağustos haftasında 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış ticari kredi büyümesi yüzde 1,73'e kadar gerilerken, son iki haftada hızlanarak 25 Ağustos haftası itibariyle yüzde 6,6'ya yükseldi.

Özel bankalarda ise 11 Ağustos haftasında -yüzde 14,22 olan ticari kredi daralması 25 Ağustos itibariyle -yüzde 7,11'e geriledi. Kamu bankalarında ise yüzde 19,03'e kadar yükseldi.

Merkez Bankası nın faiz artırımları bankacılık sektörünün ticari kredi iştahını kabarttı!

TİCARİ KREDİ FAİZ ORANI YÜKSELDİ!

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre Merkez Bankası ortalama verileri de bankaların ticari kredi faiz oranının haziran başından bu yana yükseldiğini belirtti.

Buna karşılık mevduat faiz oranında ise gerilemenin olduğunu Şebnem Turhan, seçimler öncesinde uygulanan para politikası nedeniyle bankaların kredi ve mevduat makası kredi aleyhine 26.88 puana kadar yükseldiğini,
seçimlerin ardından ise bu durumun tersine döndüğünü söyledi.

25 Ağustos itibariyle kurumsal kredi kartı ve KMH hariç ticari kredi faizi yüzde 32,54’e yükseldi. Şebnem Turhan, 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yüzde 30,76 seviyesinde olduğunu ve makasın 1.78 puanla kredi lehinde olduğunu belirtti.

Merkez Bankası nın faiz artırımları bankacılık sektörünün ticari kredi iştahını kabarttı!

Şebnem Turhan, Merkez Bankası’nın 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış verilerine göre sektörde 25 Ağustos itibariyle kurumsal kredi kartları hariç ticari kredi büyümesi yüzde 6,6'ya yükseldiğini söyledi.

 Nisan ayında yüzde 50'ye kadar varan ticari kredi büyümesi mevduat faizlerindeki hızlı artışla birlikte sert gerilemiş ve temmuz başında tek haneye indiğini ve yavaşlama politika faizi artışı adımlarına rağmen sürmüş ve 11 Ağustos haftasında ticari kredilerde 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış büyüme sektörde yüzde 1,73'e kadar düştüğünü anımsattı.

Son Dakika Bakan Şimşek duyurdu: KOBİ'lere kredi müjdesi! Limitler arttı

Merkez Bankası'yla ilgili flaş gelişme! Doları olan herkes baksın

Merkez Bankası'ndan flaş karar. Dolar fiyatlarını doğrudan etkileyecek

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön