23 / 11 / 2024
fuzul

Mermer atıkları, ekonomiye kazandırılacak!

Mermer atıkları, ekonomiye kazandırılacak!

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü uzmanlarının hazırladığı projeyle, mermer kesim atığı olarak çevre kirliliğine yol açan malzemelerin inşaat sektöründe değerlendirilmesi amaçlanıyor...






Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü uzmanlarının hazırladığı projeyle, mermer kesim atığı olarak çevre kirliliğine yol açan malzemelerin inşaat sektöründe değerlendirilmesi amaçlanıyor.


Yrd. Doç. Dr. Karakurt: "Projenin yaygınlaştırılması halinde ekonomiye, ülkeye faydalı bir çalışma olacağını düşünmekteyiz" 


Bilecik'te bir grup akademisyen tarafından hazırlanan projeyle. mermer kesim atığı olarak çevre kirliliğine yol açan malzemelerin inşaat sektöründe değerlendirilmesi hedefleniyor. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Karakurt. AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda dünya genelinde ve ülkede, bilim insanlarının mermer ile taş ocaklarında üretim atığı olarak ortaya çıkan malzemelerin kullanılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.Kendilerinin de benzer çalışmaları. Bilecik yöresindeki' maden atıklarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik yaptıklarını anlatan Karakurt. atıkların inşaat sektöründe değerlendirildiği takdirde endüstriyel bakımdan kazanç elde etmenin yânı sıra çevresel anlamda da4)üyük bir sorunun giderilmesine ışık tutacağını belirterek, "Projenin yaygınlaştırılması halinde ekonomiye, ülkeye faydalı bir çalışma olacağını düşünmekteyiz" dedi. 


Atıkların kirlilik yükü fazla olmamakla birlikte büyük hacimli olması nedeniyle depolanmasında sorunlar yaşandığına dikkati çeken Karakurt. şöyle devam etti: "Bu atıklardan, inşaat sektöründeki değişik alanlarda yararlanma yöntemiyle ilgili çeşitli çalışmalar yapılmakta, sanayideki bazı uygulamaları olduğu da bilinmektedir. Fakülte laboratuvarımızda özellikle mermer endüstrisinin atıkları olan mermer tozlarının, beton ve zemin iyileştirme teknolojisinde değerlendirilmesi üzerine çalışmalar yürütmekteyiz. Bu konuyla ilgili dünya genelinde ve ülkemizde birçok bilim adamı çalışmalar yapmıştır. 


Bu çalışmaları da referans alarak Bilecik bölgesinde 120 nin üzerinde bulunan mermer tesislerinin atıklarının ekonomiye kazandırılmasına dönük olarak akademisyen arkadaşlarımızla bir çalışma programı yürütmekteyiz. Bu kapsamda da betonda kullanımı olarak kendinden yerleşen beton karışımlarında filler malzeme olarak mermer kesim atığının değerlendirilmesi üzerine bir çalışma yapıyoruz. 


Son Saat 


Geri Dön