28 / 04 / 2024

Mersin-Adana tren hattı ne zaman açılacak?

Mersin-Adana tren hattı ne zaman açılacak?

Mersin-Adana tren hattının ne zaman açılacağı meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Sıdalı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Mersin-Adana tren hattının ne zaman açılacağına ilişkin soru önergesi verdi. Sıdalı, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Ağbaba, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Sıdalı, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında şehirlerarası yolculukların kısıtlanması nedeniyle Yüksek Hızlı, Anahat ve Bölgesel Trenlerin geçici olarak işletilmemesine dair genelge 28 Mart 2020 tarihinde yayınlanmıştır. 4 Mayıs 2020 itibariyle şehirlerarası ulaşım kısıtlaması kademeli olarak kaldırılmış bu çerçevede, uçak ve otobüs seyahatlerinin yanında Marmaray, Başkentray, İZBAN ve YHT seferleri de kontrollü şekilde tekrar başlatılmıştır. Ancak Mersin - Tarsus –  Adana  tren hattı aradan bir yıl geçmesine rağmen hâlâ işletime açılmamıştır. Pandemi öncesi bu hatta yapılan karşılıklı 28 sefer ile günlük ortalama 15 bin yolcu taşınmaktayken seferlerin durmasıyla birlikte bu yolcuların tamamı kara yoluna yönlendirilmiştir. Bu durum ise otobüs ve minibüslerdeki yoğunluğu arttırmış, neticesinde hastalık bulaşma riski de yükselmiştir. Ülkemizde faaliyet gösteren benzeri diğer tren hatlarının taşımacılığa devam ederken Mersin'deki hattın hâlâ çalışmıyor oluşu Mersinli ve Adanalı vatandaşlarımız için aynı zamanda hem zaman kaybı, hem de maddi kayıp anlamına gelmektedir. Ülkemizin 2 Mart 2021 itibariyle yeni bir kademeli normalleşme sürecine girdiği bu dönemde, koronavirüs tedbir ve önlemleri göz önünde bulundurularak tren seferlerinin yeniden başlatılması bir zorunluluk haline gelmiştir.''

Mersin-Adana tren hattı ne zaman açılacak?

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı'nın soruları:
1. Marmaray, Başkentray, İZBAN gibi benzer hatlar çok daha önce yeniden işletmeye alınırken, Mersin – Tarsus – Adana hattı hangi gerçekçe ile hizmet vermemektedir?

2. Gerekçeniz yalnızca pandemi ile mücadele ise, benzer hatlar ile Mersin'deki hattın farkı nedir? Neden ayrı tutulmuştur? 

3. Mersin – Tarsus – Adana tren seferleri pandemiyle mücadele kuralları çerçevesinde yeniden hizmet vermeye hangi tarihte başlayacaktır?

4. Bakanlığınız sağlıklı ve güvenli ulaşım için trenlerde ne gibi önlemler alacaktır?

5. İşe gidiş ve iş çıkış saatleri göz önünde bulundurularak sefer sıklığı ve saatlerinde yeni bir düzenlemeye gidilecek midir? 

6. Trenlerde oluşabilecek olası yoğunlukları engellemek adına sefer sayılarında bir artışa gidilecek midir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön