Mersin'de dere yataklarındaki binalar yenilenecek!
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, dere yataklarındaki binalarda kentsel dönüşümün gerçekleşebileceğini söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, 2017 yılı Şubat ayı toplantısının birinci birleşimini gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündemde olan ve gündem dışı konulan görüşüldü.
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Başkan Kocamaz, Mersin Şehir Hastanesi'nin açılışı için kente gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, ele alınan konuları meclis üyelerine aktardı.
Binalar kalkacak
Sel felaketinin ardından dere yataklarının ıslahı ile ilgili taleplerini Cumhurbaşkanı'na ilettiklerini kaydeden Kocamaz, "Cumhurbaşkanımız, dere yataklarındaki binaların kaldırılması gerektiğini ifade ederek, gerekirse o bölgelerde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi.
Ayrıca kendilerine Tevfik Sırrı Gün Stadyumu'nun kent meydanı yapılması ile ilgili talebimizi de ilettim. Yine TOKİ'den bize yarısını siz kullanın, yarısını biz kullanalım gibi bir teklif de geldi. Biz bir daha böyle bir yeri Mersin'de bulamayız. O bölgenin OYAK'a ait arsa ile birleştirilerek, nefes alınacak bir kent meydanı oluşturulması düşüncesindeyiz.
Daha önce orası sit alanı olarak belirlenmişti. Koruma Kurulu daha sonra buranın sit alanı olmadığına karar verdi. Stat yanındaki kapalı salon, açık futbol sahası ve sahildeki Vakıf Teras tesislerinin birleştirilmesi ile, nefes alınacak bir alan yaratılmasını istiyoruz. Düşüncemiz Cumhurbaşkanı tarafından da desteklendi.
Yine Efrenk deresi ile ilgili de bir proje hazırlıyoruz. Akdeniz, Toroslar, Mezitli ve Yenişehir ilçe belediyeleri ile birlikte, burada bir düzenleme yapmayı planlıyoruz. Ankara'daki Dikmen Vadisi şeklinde bir alan oluşturma düşüncemiz var. Bu şekilde dereyi de ıslah etmiş olacağız" dedi.
Bakanlık karma sistemi kabul etti
Raylı sistem ile ilgili olarak Bakanlığın karma sistemi kabul ettiği bilgisini veren Kocamaz, şunları söyledi:
"Raylı sistemlerle alakalı biz Bakanlığa iki alternatif sunum yapmıştık. Bunlardan birisi Monoray yani raylı sistemlerin havadan götürülmesiydi. Diğeri de karma bir sistemdi. Belirli bölümlerde havadan giden, belirli bölümlerde ise yerin 25 metre altından giden bir yapıydı. Bakanlık karma sistemi kabul etti.
Yaşadığımız sel felaketinin ardından Cumhurbaşkanı, bakanlara ve başbakana bu konuda talimat vererek, konunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti."
Borçlanma yetkisi MESKİ'ye verilebilir
Sel'in ardından Belediyeye her gün yağmurdan korunmak için yüzlerce başvuru geldiğini sözlerine ekleyen Kocamaz, "Yasa bu işin ilçe belediyelerin görevi olduğunu ifade ediyor.
Ancak yetki verilmesi halinde MESKİ'nin koordinasyon görevi yapabileceğini ifade ediyor. Ama biz her şeye rağmen Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak ana arterleri yapalım düşüncesindeyiz.
Vatandaş ilçe belediyelere başvurduğu zaman ilçe belediyeler bu işin Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ'nin sorumluluğunda olduğunu ifade ediyor. Yanlış bilgilendirmeye gerek yok.
Şayet koordinasyon görevi MESKİ'ye verilirse, MESKİ bunun planlamasını yaptı. Herkes üzerine düşen oranda borçlandırma yetkisini MESKİ'ye verebilir" diye konuştu.
Mersin Tercüman