28 / 04 / 2024

Mersin'de fiyat artışının engellenmesi için 1/5 binlik plan çıkarılmalı!

Mersin'de fiyat artışının engellenmesi için 1/5 binlik plan çıkarılmalı!

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESIAD) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, Mersin'de konut fiyatlarındaki suni artışın önlenmesi, maliyetlerin yükselmesinin önlenmesi için 1/5 binlik planın çıkarılması gerektiğini söyledi.



Son yıllarda belediyelerin inşaat maliyetleri üzerindeki yüklerinin arttığını ve yeni harç bedellerinin eklendiğini savunan Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESIAD) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, belediyelerin bütçelerini büyütmek adına imar harçları, hafriyatlar veya yol katılım payları gibi gelirlerini çok yüksek fiyatlara çıkardıklarını kaydetti. 


Güler, "Son bir yılda harçlar anormal yükseldi. Belediyeler bir inşaatta hafriyat dökümü için 100 bin TL, yol katılım payı için bir milyon TL'nin üzerinde para alır duruma geldi. Bu giderler inşaatçılara yeni eklenen ödemeler. Belediyelerin getirdiği bu ilave ödemeler maliyetleri artırdığı için bu durum konut fiyatlarına yansıyor. Son yıllardaki konut fiyatlarındaki artışın en önemli nedenlerinden biri budur" dedi. Güler, konut fiyatları yükseldiği için vatandaşın alım gücünün azaldığını ifade ederek, belediyelerin bu giderlerdeki fiyatları dengede tutması gerektiğinin altını çizdi. 


Mersin'de inşaat enflasyonunun olmadığını, merkezdeki 4 ilçede yıllık ortalama 9 bin konuta ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Güler, konut ihtiyacının dengeli bir şekilde karşılanmasına rağmen kentte konut fiyatlarının giderek arttığını kaydetti. Güler, "Bunun asıl nedeni arsa paylarının hızlı yükselmesidir. Kat karşılığı verilen arsalardaki arsa payı oranı yüzde 26'lardan yüzde 50'lere kadar çıktı. Kentteki 1/5 binlik planlar gündeme geldiği günden beri mevcut arsalar daha yüksek fiyatla verilmeye başlandı. Arsa payı yükseldiği için konut fiyatları da aynı oranda artıyor" dedi.


Güler, Mersin'de konut fiyatlarındaki suni artışın önlenmesi, maliyetlerin yükselmesinin önlenmesi için bir an önce 1/5 binlik planın çıkarılması gerektiğini söyledi. 


Dünya


Geri Dön