Mesa'dan 3 yeni proje!
Konutta artan fiyatlar ve alım gücündeki düşüş, proje hacimlerini de etkiliyor. Toplam 8,3 milyar TL'lik yatırıma devam ettiklerini dile getiren Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, önümüzdeki dönemde butik projeler üreteceklerini vurguladı.
İnşaat sektörünün 50 yıllık markası Mesa, bugüne kadar 40 bini yurtdışında olmak üzere 114 binden fazla konut üretti. 50 yılda toplam 34 milyar dolarlık iş hacmine ulaşan şirket, her yıl yaklaşık 4 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Şu anda dokuzu Türkiye'de dördü yurtdışında olmak üzere 13 şantiyede çalışmalar yürütüyor. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; yurt içinde toplam 8,3 milyar TL'lik yatırım büyüklüğüne sahip dokuz projesinde inşaat ve satışlar devam ediyor. Mesa Mesken Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, sektörü ve Mesa'yı anlattı.
Sektör pandemi sürecini nasıl geçiriyor?
Sektörü canlandırmak üzere kamu bankalarınca düzenlenen kampanyalarla faizlerin 0,64ʻler seviyesine indiği iki aylık dönemde sektör ciddi oranda hareketlendi. Ankara Park Mozaik, Mesa Koz ve Mesa Cadde projelerimizde o dönemde ciddi satışımız oldu. Ancak faiz oranlarındaki artışla birlikte satışlar yavaşladı. Şu anda 1,5 milyon TL'nin altında konut bulmak zor. Son yıllarda 200300 konutu geçmeyen, butik, alçak katlı projeler üretmeye başlamıştık. Pandemi süreci Bodrum, Büyükçekmece, Beykoz'daki projelerimize olan ilgiyi artırdı. Çünkü bunlar doğa ile başbaşa olduğunuz, evinizde rahatça yaşadığınız dışarı çıktığınızda hemen hemen başkasıyla temas etmediğiniz projelerdi.
Devam eden ve planladığınız projelerinizden bahseder misiniz?
İstanbul'da Mesa Çubuklu 28, Mesa Orman, Mesa Koz, Mesa Cadde, Yeşilyaka, Tema İstanbul, Bodrum’da Mesa Bodrum Demirbükü ve Ankara'da Park. Mozaik gibi yatırım projelerimiz ile yurt içi ve dışında yürüttüğümüz taahhüt projeleri bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda başlamayı planladığımız üç yeni projemiz var.
Önümüzdeki dönemde nasıl projeler üreteceksiniz?
Butik projelere yöneleceğiz. Uygun bölgelerde 150-200 konutu geçmeyen projeler üretip onlara odaklanacağız. Beykoz Mesa Orman'ın yanında 250 konutluk yeni bir projeye başlıyoruz. Çengelköy'de 70 konutluk projemiz ruhsat aşamasında, ona devam edeceğiz. Halkalı'da Tema Istanbul kapsamında 600 dönümlük arazimizde proje ortağımız Artaş İnşaat ile birlikte her etabı 350-400 konut olan, daha ulaşılabilir fiyatlı projeler planlıyoruz.
Faizler yükseliş eğilimine geçti. Önümüzdeki dönem sizce nasıl olacak?
Faizlerdeki artışla birlikte yine mali gücü iyi olanların konut alımları ile ilerleyen daha az birinci el konutun satışının yapıldığı bir dönemi yaşayacağız. Dövize yatırım yapanlar konut alımına yöneldi. Çünkü gayrimenkulün yine en iyi kazandıran yatırım aracı olduğu görüldü.
Tüketici eğilimlerinde neler gözlemliyorsunuz?
Koronavirüsten etkilenen insanlar sayfiyelere kaçıyorlar. Örneğin Bodrum, kiralama ve satın alma konusunda yoğun talep aldı. Nemi düşük, oksijeni bol olması ve her şeye ulaşmak kolay olduğu için tercih ediliyor. Bahçelerin olması, şehirlere göre yoğunluğun az olması, insanlar sokaklarda biraz daha rahat yürüyebilmeleri sayfiye bölgelerine olan ilgiyi artırdı.
Dar gelirliye proje üretmek zorlaştı
Arsa maliyetleri ve artan inşaat maliyetleri nedeniyle dar gelirliye yönelik proje üretmek her geçen gün zorlaşıyor. Konut üretiminde en büyük maliyet kaleminin arsa maliyeti olduğuna dikkat çeken Erhan Boysanoğlu, "Konut stoku arttığı için arsa değerlerinin aşağı düşeceğini öngörüyordum ancak fiyatlar gevşemedi. Bu da inşaat maliyetlerinin yükselmesi, gerçek ihtiyaç sahibinin konuta ulaşmasının zorlaşması demek" diyor.