22 / 12 / 2024

Mesleki yeterlilik belgesi almayan işçiler şantiyede çalışamayacak!

Mesleki yeterlilik belgesi almayan işçiler şantiyede çalışamayacak!

Mesleki yeterlilik belgesi olmayan inşaat işçileri 25 Mayıs 2016 itibariyle şantiyelerde çalışamayacak. Ancak şu ana kadar 1 milyon işçiden yaklaşık 20 bin yeterlilik belgesini aldı. 2 ay sonra şantiyelerde belgeli işçi krizi başlayacak.



ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 40 meslekte ’mesleki yeterlilik belgesini’ zorunlu hale getirmişti. Belgelerin alması için gereken süre 25 Mayıs 2016’da doluyor. Ancak verilen bir yıl sürede konuya yeterlince duyarlı davranılmadığı ortada. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve Tüm İnşaat Müteahhitleri (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nun verdiği bilgiye göre 800 bin ile 1 milyon inşaat işçinin bu belgeyi alması gerekirken bugüne kadar belge alan işçi sayısı yaklaşık 20 bin. Yönetmeliğe göre belgesi olmayan işçiyi çalıştırmak yasak. Belgesiz işçi çalıştıran işverene de devlet tarafından kişi başına 500 TL para cezası da kesilecek. 


GERİ ADIM ATILMAZ

Hürriyet İK’nın gündeme getirdiği ‘belgesiz işçi’ sorununu değerlendiren inşaat sektörü temsilcileri çalışanlara ek süre verilmesini öneriyor. Belge zorunluluğu yetiren yönetmeliğin inşaat sektörünün en temel sorunlarına çözüm olacak nitelikte olduğunu belirten Tahir Tellioğlu, “Devlet elini taşın altına koydu ve gerekli düzenlemeyi yaptı. Vatandaşın ayağına kadar gidip çalıştığı yerde sınav yapıyoruz. Bu yönetmelik İLO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmeleri ve Avrupa Birliği uyum yasalarının hukuki gereği. Bu nedenle geri adım atılmaz” dedi. 


İŞ GÜVENLİĞİ SORUNU 

İnşaat sektöründe belgeli işçi krizi yaşanacağını beliren Tellioğlu, “Şantiyelerde belgeli işçi sorunu başlayacak. Belgesi olmayan işçi şantiyede çalışamayacak ve işler yavaşlayacak. Ama sektörü disiplin altına alacak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olmaz. Belki müracaatını yapan sürecini başlatan çalışan için ek süre düşünülebilir” dedi. İMKON olarak yaptıkları sınavlardan örnek veren Tellioğlu, uygulama konusunda sorun yaşanmazken, iş güvenliği konusunda büyük eksiklikler gördüklerini kaydetti. 


ŞARTLI ERTELEME ÖNERİSİ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik mesleki yeterlilik uygulamasını desteklediklerini açıkladı. Tüm üyelere çağrı yapmalarına karşın yeterli başvuru olmadığını belirten Durbakayım, “ Gelinen nokta gösteriyor ki şartlı bir erteleme yapılabilir. Bir defaya mahsus ek süre verilip sonra gerekli adımları atmayanlar için yaptırımlar uygulanır” dedi. 

Ek sürenin de tek başına çözüm olmadığına belirten Çelik ise , “Mevzuat yazıldı konu kapandı diye düşünmek doğru değil. Kamu spotları, bilgilendirme yazıları ve ilanlarla konu gündemde tutulmalı” dedi.


BELGELENDİRME KURULUŞLARI YETERSİZ

KONUTDER Başkan Yardımcısı Ramadan Kumova, düzenlemenin uzun vadede iş kazalarının azalması, eleman ve iş kalitesinin artmasına katkı sağlayacağını söyledi. Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumların ihtiyacı karşılamada yetersiz kalacağı uyarısında bulunan Kumova “25 Mayıs 2016 tarihinde zorunluluğun başlaması ile firmalar cezalar ve iş durdurmaları ile karşı karşıya kalacaklar. Bu durumla karşılaşacak işverenler çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesi almaları için Belgelendirme Kuruluşlarına başvuracaklar, fakat maalesef belgelendirme kuruluşlarının sayısının az olması nedeni ile de yığılmalar oluşacak ve talepler zamanında karşılanamayacak. Sıkıştırılan zamanlarda maalesef verilen eğitimlerin kalitesi düşebilecek ve eğitimin içselleştirilmesi süreci sekteye uğrayacak” dedi.


Hürriyet 




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Müteahhitlikte dünya ikincisi olan Türk inşaat sektörü, işçilerini de dünyaya açıyor. Mesleki yeterlilik sertifikalarında 30 bine ulaştıklarını ifade eden İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu yıl sonuna kadar bunun yarım milyona ulaşacağını ve işçilerin her ülkede çalışabileceklerini söyledi. Sınavın İstanbul’daki adresi ise Çamlıca Camisi oldu.


1 milyon işçiye istihdam sağlayan Türk inşaat sektörü ihtisaslaşıyor. Avrupa Birliği normları kapsamında 2015'in mayıs ayında yürürlüğe giren yasayla 40'ı aşkın ağır iş kolunda mesleki yeterlilik sınavı yapan 6 yetkili kuruluş, 30 bin sertifika verdi. Bu alandaki yeterlilik sınavlarının İstanbul'daki adresi ise yapımı devam eden Çamlıca Camisi oldu. İnşaat işçilerine iki aşamalı sınav uygulandığına dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu detayları Yeni Şafak'a anlattı.


2 AŞAMALI SINAV


Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirildiğini ifade eden İMKON Başkanı Tellioğlu, “Meslek belgesi almayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihi itibariyle çalışması yasak. İşçiler 2 aşamalı sınavdan geçmek zorunda. Birincisi ustalık maharetlerini ölçen bir sınav tarzı. İkincisi de yazılı sınav tarzı. 2015'in birinci çeyreğindeki iş kazaları son 5 yılın ortalamasını geçti. Devlet elini taşın altına koyarak, sınavın her türlü organizasyonuna sahip çıktı. Türkiye'deki ağır iş kollarındaki iş kazalarını önlemekte önemli bir yol almış olacağız. Aynı zamanda yurtdışına da açmış olacağız. Çünkü bu sertifikalar uluslararası geçerliliğe sahip” diye konuştu.


İŞÇİYE SOSYAL DESTEK


Sistemle birlikte işverenlerinde önemli bir avantaj elde edeceğini söyleyen Tahir Tellioğlu, devletin işçiye destek olacağını söyledi. İMKON Başkanı, “Aynı zamanda devletin bu sertifikayı alanlara karşı bir takım sosyal desteği olacak. Sigorta primlerinin düşük yatırılması, yurtdışı istihdamda kolaylık sağlanması gibi avantajlar olacak. İş gücünün verimi artarken, malzeme israfının önüne geçilecek. Yaptığımız uygulamada ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan bir tanesi iş güvenliği zaafiyeti. Ustalık ve beceride yüzde 90 performans gösteren işçi, güvenlikte ise yüzde 50'de kaldı. Bu açıdan belgelendirdiğimiz kişilerin iş güvenliği kayıplarında bilinçlendirmesi açısından etkin olarak görüyorum. Bu sistemle birlikte inşaat işçisi artık ihtisaslaşacak” diye konuştu.


500 BİN SERTİFİKA VERİLECEK


Tellioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Henüz yeni bir uygulama olduğu için belge sayısı 30 binler civarında. İnşaat sektöründe çalışan işçi sayısı 1 milyon civarında. Bu yılın sonuna kadar 500 bin kişiye verileceğini düşünüyorum. Bu sistem AB standardı olduğu için Artık inşaat işçimizi ihraç edeceğiz.”


Çamlıca Camii'nde uygulandı


Sertifikalandırma işleminin bir ayağı da önceki gün İstanbul'un en yüksek noktasında inşaa edilen Çamlıca Cami'sinde uygulandı.

Sertifika programına 30 kişi katıldı. Sınava katılan işçiler uygulamadan memnun olurken, sınavda marifetlerini sergiledi. İki aşamalı sınavın birinci ayağında işçiler kalıp ve demirde ter döktü. 6 minareli ve 15 bin metrekare alana inşa edilen dev yapıda 550 inşaat işçisi görev yapıyor. İşçilerin sınav yaptığı alana ise kimse alınmadı. Sınavı Tahir Tellioğlu da takip etti.


Arsalar yetmiyor


Konut fiyatlarının yüksek fiyatlarına değinen Tellioğlu, “Bu durum biraz enflasyona bağlı. Buna eşdeğer olarak Türk halkı yatırımı ve tasarrufu seven bir millet. Artan refah seviyesi ile sıkça konut değiştirmeler başladı. Nitelikli konuta yönelme ihtiyacı oluşuyor. Nitelikli konut, sosyal içerikleri ve kalitelerinin yanı sıra arsa yetmezliği, kalifiye iş bir araya gelince yüksek fiyatlar ortaya çıkıyor” dedi.



Yeni Şafak



Haber Şok Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


25 Mayıs’a kadar ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ almayan inşat işçileri, artık şantiyelerde çalışamayacak! Halen 1 milyon işçiden 20 bini belge aldı!


İŞÇİ KRİZİ BAŞLAYACAK!

ARTIK bir inşaata gidip amelelik yapma dönemi sona eriyor. Çalışma Bakanlığı, 40 meslekte ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ almayı zorunlu hale getirmiş, 25 Mayıs 2016 tarihine kadar da süre vermişti. Ancak sürenin bitmesine 1.5 ay kalmasına rağmen, bu konuda pek bir hareket yok! Özellikle de inşaat sektöründe! Yaklaşık 1 milyon inşaat işçisinin çalıştığı sektörde, şu ana kadar ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ alan işçi sayısı 20 bin! Eğer devlet olaya el atıp süreyi uzatmazsa, 25 Mayıs’tan sonra şantiyelerde işçi krizi başlayacak!


KİŞİ BAŞINA 500 TL CEZA!

ÇÜNKÜ yönetmeliğe göre belgesi olmayan işçiyi çalıştırmak yasak! Belgesiz işçi çalıştıran işverene, devlet kişi başına 500 TL para cezası kesecek! İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, “İnşaatlarda belgeli işçi sorunu başlayacağı için işler yavaşlayacak. Ancak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olamaz” dedi. Tüm üyelerine çağrı yapmalarına rağmen yeterli başvuru olmadığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım ise, sürenin şartlı olarak bir defaya mahsus uzatılmasını istedi.


Şok



Haber Yarına Bakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


40 meslek için getirilen sertifika alma zorunluluğu 25 Mayıs’ta başlıyor. Şimdiye kadar sadece 20 bin kişi sertifika alırken, sertifikasız işçilere çalışma yasağının inşaat sektöründe krize yol açacağı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, sürenin kademeli olarak uzatılmasını istiyor.


Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü çalışanları için sertifika şartı getirildi. İnşaat işçileri sertifika almaması durumunda 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalışamayacak. 1 milyon işçi için zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik sertifikasını sadece 20 bin kişi alırken, bu durumun işçi krizi yaşanmasına sebep olacağı uyarısı yapılıyor.


İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna sertifika konusunda az süre kalmasına karşın çok sayıda işçinin başvuruda bulunmadığını söyledi. Suna, “Şantiyelerde belgeli işçi sorunu başlayacak. Belgesi olmayan işçi şantiyede çalışamayacak. Yetkililer süreyi uzatarak kademeli olarak dönüşümü yapmaları daha doğru olacak.” dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getiren yönetmeliğin uygulamaya girmesine 1 ay gibi kısa bir süre kaldı. 40 meslek için getirilen mesleki yeterlilik belgesinin 25 Mayıs’ta yürürlüğe girmesinin ardından işçi krizinin yaşanacağı ifade ediliyor. Şimdiye kadar sadece 20 bin kişi sertifika alırken, yönetmeliğe göre sertifika almayan inşaat işçileri çalışamayacak. Sertifikasız işçi başına firmalara 500 TL ceza kesilecek. Yönetmeliğin bu şartlarda devreye girmesi durumunda inşaat sektöründe belgeli işçi krizi yaşanacağına işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Suna, “Sektörü disiplin altına alacak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olmaz. Bu durumda süre biraz daha uzatılması gerekebilir. En azından kademeli olarak geçiş yapılması lazım. Bu konu kamuoyunda fazla yer almadığı için çalışanların fazla bilgisi bulunmuyor.” diye konuştu.


12 yıldır inşaat işçiliği yapan Çağrı Öztürk (32), konuya ilişkin bir bilgisinin olamadığını söyledi. Öztük, “İşsiz kalmak istemiyorum. Yetkililer biraz daha süre tanımaları lazım.” dedi. Düzenleme uzun vadede iş kazalarının azalması, eleman ve iş kalitesinin artmasına katkı sağlayacak. İnşaat sektöründe çalışanların; yüzde 15’i beden işçisi olarak görev yapıyor.


Belge şartı gereken 40 meslek


Mesleki Yeterlilik Belgesi gerekenler arasında şu meslekler yer alıyor: Ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı.


Yarına Bakış




Geri Dön