Mesut Ercan İnşaat, Konya’yı yeniden şekillendiriyor!
Konya’nın gecekondu ve terk edilmiş mahallelerine modern binalar inşa eden Mesut Ercan İnşaat, Konya’yı yeniden şekillendiriyor. Mesut Ercan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Yumrutaş ile sektöre dair meselelerden konuştuk.
Konya’nın gecekondu ve terk edilmiş mahallelerine modern binalar inşa eden Mesut Ercan İnşaat, Konya’yı yeniden şekillendiriyor. Konya'nın terk edilmiş bölgelerine yaptığı milyonlarca liralık yatırımlarla sektörde adından sıkça söz ettiren Mesut Ercan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Yumrutaş ile sektöre dair meselelerden ve inşaat sektörü adına yapmış oldukları yatırımlardan konuştuk.
İnşaat serüvenine nasıl başladınız?
Ben inşaat bölümünden mezun değilim. Küçük yaşlardan beri inşaatlarda büyüdüm. Sırtıma yatağımı ve yorganımı sardım, Afyon ve civarındaki il ve ilçelerde rahmetli amcam, dayım ve büyükbabam ile inşaatlarda işçilik yaptım. Lise yıllarıma doğru, sıva ve taş duvar ustası olarak, ustalığa terfi ettim. Buna rağmen ‘baba mesleğidir’ diyerek demiryollarında çalışmayı seçtim. İlk görev yerim Kayseri oldu. Daha sonra Afyon’a ardından ise sosyal hayatını çok sevdiğim Konya’ya yerleştim. 23 senelik demiryolu hayatım beni inşaata olan sevgimden koparamadı ve emekliliğime az bir süre kalmasına rağmen istifa ederek, inşaat işine atıldım. Ben okul okumadım ama inşaatın hayat okulunu okudum.
Profesyonel iş hayatına başlangıcınız hakkında neler söylersiniz?
Profesyonel iş hayatım 2002 yılında kurduğum Kutup Kent Konut Yapı Kooperatifi ile başladı. Burası benim ilk göz ağrıdımdı. Bu nedenle hala ailem ile birlikte orada oturuyorum. Benim kooperatif kurduğum yıllarda, Konya kooperatifler çöplüğüydü. Başarısız kooperatifler nedeniyle Konyalının kooperatife sıcak bakmadığı dönemlerdi. Ama ben Konya’da zoru başardım, insanların güvenini kazandım. Bu güveni kazanmamın en büyük nedeni, Konya deprem bölgesinde yer almamasına rağmen, deprem yönetmeliğine uygun olarak kooperatif yapmam oldu. Bunun yanında kooperatifi kurduktan 18 ay sonra 32 daireden oluşan ilk bloğumuzu söz verdiğimiz gibi hak sahiplerine teslim ettik. Bu da her yiğidin harcı değildi. Bundan sonra halk bize daha fazla güvendi. Biz de o güven rüzgarı arkamıza aldık ve yürüdük.
“BİZ KONYA’DA ZORU BAŞARDIK”
Mesut Ercan inşaat olarak hangi projelere imza attınız?
298 arsa sahibi ile anlaşarak 564 konuttan oluşan Kutup Güneşi Yapı Kooperatifini 6 ay gibi bir sürede kurduk. Şuan bulunduğumuz Saman Pazarı bölgesine ise 2010 yılında girdik. Burası Konya’nın en eski yapıya sahip sıkıntılı bir bölgesiydi. Kimse bu bölgeye el atmaya cesaret edemiyordu. Saman Pazarı denilince akla düzensiz ve eski yapılar geliyordu. Şimdi burası 5 yıl süre içerisinde 450 konutun yer aldığı bir bölge haline geldi. Yani biz Konya’da zoru başardık. Şu zamanlarda ise 108 dairenin temelini atıyoruz. Son 3 yıldır resmi ihalelere de girmeye başladık. Okul, sağlık ocağı, orman bölge müdürlüğü, askeriye benzeri…
Mesut Ercan inşaat neden bu kadar tercih ediliyor? Müşteriye ne gibi imkanlar sağlıyorsunuz?
Bizim firma olarak, olmazsa olmaz ilkelerimiz var. İnsanların verdikleri sözün arkasında durması gerektiği kanaatindeyim. Ben ne söz verdiysem günü gününe yerine getirdim. Yaptığım konutları da her zaman söz verdiğim tarihte teslim ettim. 10 sene önce o konutu teslim etmiş olsam bile, herhangi bir sorun çıkarsa hemen o sorunu halletmeye çalışırım. Yaptığım iş benim sanatımsa ona sahip çıkmak da benim görevimdir. Müşterilerimin isteklerini elimden gelenin fazlasıyla karşılamaya çalışıyorum. Bunun yanında ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara ödeme kolaylığı sunuyorum. Müşterilerime 60 aya yakın vade sağlıyorum. İnsanları krediye muhtaç etmeden, her keseye uygun şartlar sunuyorum. Oturmadan önce 2 yıl, oturduktan sonra 3 yıl zaman içerisinde ücret ödeme kolaylığı sağlıyorum. Bunun yanı sıra çiftçiye ve köylüye de ödeme kolaylığı tanıyorum.
“İNŞAAT İŞİNİ AŞK İLE YAPIYORUZ”
Sizi diğer inşaat firmalarından farklı kılan özellikler neler?
Nerdeyse her gün inşaat firması kuruluyor. Ancak işe aşkla gönül veren firma sayısı çok az. Biz de onlardan farklı olarak işimizi büyük bir aşk ile yapıyoruz. Benim en önemli farkım hayat okulumu inşaatlarda okumam. Bizim önceliğimiz para kazanmak değil, iyi işler ortaya çıkarmak oldu her zaman. Bizim dairelerimiz her zaman temelİ atılmadan önce alındı. Buda insanların bize olan güveninden kaynaklanıyor. Bizim bugüne kadar ki prensibimiz az kazanalım ama iyi iş yapalım, ismimiz lekelenmesin oldu. Bunun yanında elemanlarıma da hak ettiğinin fazlasını veriyorum. Sürekli çalışan eleman sayım 90’ın üzerinde, günlük çalışanım ise 300’ün üzerinde. İşte bu benim en büyük gurur kaynağım.
Şirketinizin ismi Mesut Ercan İnşaat. Ercan Bey ortağınız mı?
Ercan benim daha önceki zamanlarda ortağımdı, ancak 2008 yılında yollarımızı ayırdık. Tüm hisseleri kendisinden devraldım. Ancak şirket ismini değiştirmedim. Çünkü Karatay’da hangi kapıyı çalarsanız soyadımı Ercan olarak biliyorlar. Gerçek soyadımı bilmiyorlar.
Şöyle bir Konya’da ki inşaat sektörüne bakacak olursak, ne durumda sizce?
Konya zaman içerisinde müteahhitler şehri haline geldi. Birçok inşaat firması var. Ancak profesyonel anlamda iş yapan çok az firma var. İnsanlar daha fazla para kazanabilmek için inşaat sektörüne atılıyor, ancak işin altından kalkamayınca vatandaş mağdur oluyor ve inşaat bir bataklığa dönüşüyor. Böylece vatandaşın güveni sarsılıyor. O yüzden herkes sanatı olan, anladığı işi yapsın. Ben başka iş yapamam benim işim, sanatım inşaat.
Sosyal sorumluluk anlamında çalışmalarınız var mı?
Sosyal sorumluluk anlamında da birçok çalışmam oldu. Bunun başında 12 öğrenciye kendi imkanlarımı kullanarak burs veriyorum. ZİYA-DER’e ait 250 öğrencilik yatılı kız medresesi inşaatına başladım. Yine Saman Pazar’ı Doğuş Mahallesi’nde kötü halde bulunan sağlık ocağını yeniden yapmaya başladım. 2-3 ay içerisinde o da babamın ismi ile yani, 3 No’lu Hasan Yumrutaş Aile Sağlık Merkezi olarak hizmete girecek.
Pusula Haber / Derya Demir