02 / 05 / 2024

Metal primleri uçuyor! Borsaya Rusya etkisi

Metal primleri uçuyor! Borsaya Rusya etkisi

Londra Metal Borsası’nda (LME) bakır stoklarının yüzde 60’ını Rusya kökenli markalar oluşturunca Avrupalı alıcıları da bir telaş sardı. Rus madencilik sektörüne yönelik son yaptırımlar nedeniyle 2023 yılında Avrupalı bakır alıcılarının ödeyeceği primlerin de rekor seviyeye çıkması bekleniyor.



Küresel enerji fiyatlarında yaşanan artış ve resesyon endişeleri üretim üzerinde baskı yaratsa da metal alımı yapmak için yatırılan primler Avrupa’da ciddi bir artış eğilimi gösteriyor. Zira alıcılar, Rus metaline kapıların tamamen kapanacağı korkusuyla kesenin ağzını bir bir açmak zorunda kalıyor. Özellikle de bakır madeni için ödenen primlerin rekor seviyeye çıkacağı öngörülüyor.

Londra Metal Borsası (LME) tarafından Rus madencilik sektörüne yönelik olası yeni yaptırımların küresel metal sektöründe şok etkisi yaratacağını öngörüyor. Rus bakırının Avrupa ülkelerinde önemli bir payı var. ABD Jeolojik Araştırması'na göre, Rusya geçtiğimiz yıl dünya toplamının yaklaşık yüzde 3.5'ini oluşturan 920 bin ton civarında rafine bakır üretti.

STOKUN YÜZDE 60’I RUS MENŞELİ

Eylül ayının ortasından itibaren Almanya, Hollanda ve Tayvan'daki Londra Metal Borsası onaylı depolarda önemli bir miktarda istenmeyen Rusya kökenli bakır stoklanmış durumda. 15 Eylül tarihinden bu yana Rotterdam, Hamburg ve Kaohsiung'daki LME depolarındaki bakır stokları sırasıyla ortalama 14.800 ton, 24.825 ton ve 22.800 ton olarak yüzde 225 oranında, yüzde 153 ve yüzde 26 oranında arttı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön