21 / 09 / 2024

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in açıklamalarının ardından gündem olan ve internetin yeni dönemi şeklinde belirtilen 'Metaverse' evreninde arsa fiyatları tavan yaptı. Arsaların fiyatları gerçek konut fiyatlarını aşarken, satışlara ek olarak kiralamalarda başladı...




MERKEZİYETSİZ MERKEZ: METAVERSE

Metaverse ile birbirlerinden bağımsız mecralarda çalışan sosyal medya uygulamaları, çevrimiçi oyunlar, artırılmış gerçeklik ve dijital paralar ile günlük hayat, finansal sistem, eğitim hayatımız gibi gerçek dünya davranışları artırılmış gerçeklik teknolojisi sanal evrene götürülüyor. Metaverse uygulamalarına milyon dolarlık yatırımların gerçekleştirildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu alanda önemli istihdamların da yapıldığının da altını çiziyor.

 

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Metaverse kavramını, “birbirlerinden bağımsız mecralarda çalışan sosyal medya uygulamaları, çevrimiçi oyunlar, artırılmış gerçeklik ve dijital paraları buluşturarak yaşama, kazanma, çalışma, satın alma gibi gerçek dünya davranışlarımızı artırılmış gerçeklik teknolojisi ile deneyimlenmesini hedefleyen, kendi sanal öğeleri ile gerçek dünyamızdan ayrılan sanal bir yaşam mecrası” şeklinde açıklıyor.

Metaverse'ün karşısına çıkmaya gerçekten hazır mıyız?

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Linkedin Pulse'da kaleme aldığı, "Metaverse’ün karşısına çıkmaya gerçekten hazır mıyız?" başlıklı yazısında konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: 

"Farkında olmasak da her teknoloji evreni bize giriş ara yüzünde bir soru yöneltir: 'Bu evrene girmek ister misin?' Cevabımız 'evet' ise zaten bu deneyime hazırız. Sadece merak ediyorsak bile deneyim, deneyimdir. Gerçek ve sanalın birleştiği yer olan Metaverse ya da Metaevren bu noktada beni fazlaca heyecanlandırıyor. Gelişecek teknolojinin eğitim ayağında karşımıza çıkacak yenilikler için sabırsızlandığımı söyleyebilirim. Örneğin sağlık öğrencilerinin ihtiyacı olan klinik tecrübeleri sanal ortamda gerçeğine en yakın şekilde tecrübe edebilecek olması ülkemiz açısından son derece önemli bir gelişmedir. Bu teknolojiyi amaç değil de araç olarak kullandığımızda sadece sağlık alanında değil; kuramsal ve uygulamalı her branşta daha başarılı öğrenciler yetiştirmemiz, ülkemiz açısından katma değer oluşturur."

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

MİLYON DOLARLIK YATIRIMLAR YAPILIYOR

Bu sanal evrende yatırım gerçekleştirmek de son aylarda oldukça popülerleşmiş durumda. Ağırlıkla gayrimenkul yatırımları gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz günlerde bir kullanıcı The Sandbox'ta Republic Realm tarafından geliştirilen dijital bir yata 650 bin dolar (149 Etherium) ödeme yaptı. Benzer şekilde Decentraland sanal evreninde Kanada merkezli bir yatırım şirketi 116 parselden meydana gelen 600 metrekare büyüklüğe sahip arsaya 618 bin MANA (2.43 milyon dolar) ödeme gerçekleştirdi. Metrekare fiyatının yaklaşık 4 bin dolara denk geldiği yatırım oldukça iddialı olmakla beraber arsa üzerinde alışveriş ve yaşam merkezleri inşa edilmesi amaçlanıyor. Kasım ayında Decentraland, The Sandbox, Crypto Voxels ve Somnium Space gibi 4 büyük sanal evren projesinde 106 milyon dolarlık satış yapılırken, 6 binden fazla yatırımcı yeni NFT varlığa sahip oldu.

YATIRIMLAR ASLINDA ARSAYA DEĞİL ALTYAPIYA

Dijital Gen kurucusu Sercan Kasım'a göre, Metaverse’ün hayatımıza girmesi için henüz zaman var. Aslında örnekleri ve halihazırda sürdürülen benzer çalışmalar olsa da bunlara oyun sektörü liderlik yapıyor. Bahsettiğimiz ise oyundan çok ötede, gerçek hayatımızın bir parçası olmasına ilişkin bir çalışma. Bunun da gerçekleşmesi için öncelikle bu verileri yönetebilecek, verilerin akışına imkan sunacak bir alt yapı çalışması. Bu altyapının ise 6G gibi saniyede 95 GB gibi bir veriyi aktarım hızıyla yapabileceğini dile getiren Kasım, “Tüm bunlar değerlendirildiğinde önümüzdeki beş yılda gerçekleşecek gelişmeleri takip etmekte yarar görünüyor. Net bir zaman bildirmek, bu anlamdazor gibi duruyor. Özellikle perakende sektörü için Metaverse büyük önem arz ediyor. Düşünsenize sanal bir dünyada kendi showroom'larını veya marketlerini açarak satış yapma imkanı bulacaklar. Veya kurumsal eğitimler veren birini düşünün, bu sanal dünyada okulunu kurarak eğitimlerini devam ettiriyor olacak. Dolayısıyla tüm firmaları etkileyecek bir süreçten bahsediyoruz” açıklamasında bulundu. 

Metaverse'te satışı yapılan milyon dolarlık arsalarla ilgili de konuşan Kasım, şu ifadeleri kullandı:

“Metaverse çalışması yapan birçok firma için buralardan arsa almak mantıksız değil. Fakat yatırım yapanlar sizce gerçekten dijital bir arsaya, eve veya yata mi bu yatırımları yapıyor? Yoksa evrenin oluşturulacağı blokchain altyapılarına mı? Bunu okuyabilmekte yarar var. Aslında yatırım yaptıkları, arsadan çok projelerin kendisi. Sonsuz bir alandan bahsediyoruz ve sonsuz şekilde arsalar oluşturabilirsiniz, bu, hayata geçtiğinde internetten alan adı alıp web sitesi kurmak kadar kolay olacak belki de. Şu anda bu tip büyük paralar ödeyerek arsa almak yerine projelerin teknolojiye katma değerini ve kapsamındaki vaatleri takip etmekte yarar görüyorum.”


Geri Dön