27 / 04 / 2024

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in açıklamalarının ardından gündem olan ve internetin yeni dönemi şeklinde belirtilen 'Metaverse' evreninde arsa fiyatları tavan yaptı. Arsaların fiyatları gerçek konut fiyatlarını aşarken, satışlara ek olarak kiralamalarda başladı...



PAZAR REKABETİNİ YOĞUNLAŞTIRACAK

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, Metaverse dünyasının teknoloji devleri arasındaki pazar rekabetini yoğunlaştıracağına ve gelişmeleri yakından izleyen şirketlerin kazançlı çıkacağına dikkat çekiyor. Dünya çapında ünlü markaların Metaverse’e büyük yatırımlar yaptığını vurgulayan Şimşek, "Metaverse dünyasının internet çağını çok daha ileriye taşıyarak markaların içeriklerine dünya üzerindeki milyonlarca insanın ulaşabilmesini sağlayarak, pazarlama ve reklam sektörlerini fazlasıyla geliştirecek olduğu öngörülüyor. Halihazırda dünya üzerindeki insanların neredeyse yarısının dahi kendisinden haberi olmamasına rağmen Metaverse, oldukça büyük markalara ev sahipliği yapmaya başladı" şeklinde konuştu.

Beste Naz SÜLLÜ / Huobi Global Araştırma Müdürü

"Metaverse'te arsa fiyatları gerçek ev fiyatlarını geçti"

Metaverse'ün anlamı olan kurgusal dünyada hayat akışı oldukça hızlı ilerliyor. Metaverse'te arsa fiyatları gerçek ev fiyatlarını geçti. Decentraland'de 2,43 milyon dolara arsa satılırken, bu fiyat San Francisco veya New York'ta normal bir ev fiyatının oldukça üzerinde. Halihazırda hem ABD hem de Kanada'da konut fiyatları enflasyonla boğuşup, konut fiyat endeksleri zirve yaptığı 2007 kriz yılından öncesinin çok çok üzerindeyken, yatırımcılar fiziki arsa veya ev almak yerine Metaverse dünyasından arsa alımlarına yöneldiler. Oyun sektörünün öncülük ettiği Metaverse'de yer alan oyun coin'leri MANA-AXIS-SAND-GALA ve ENJ fiyatları oluşan bu talep nedeniyle son haftalarda rekor üstüne rekor tazeliyor.

Devrim DANYAL / Blockchain Akademi Kurucusu

"Arsalar çoktan satıldı, kiraya bile veriliyor"

"Metaverse, akla gelebilecek veya gelemeyecek tüm NFT ürünlerine ev sahipliği yapacak kainatın metalaşmış hali. Peki dijital ortamdaki bir şeye milyonlar ödemek, bir çılgınlık mı? Burada 'zevkler renkler tartışılmaz' algısı karşımıza çıkıyor. Tarih boyunca ilgili döneme ait farklı metalar değer görmüş. O yüzden günümüzdeki süreçte de bunu yeni kuşağın bakış açısından değerlendirmek gerekiyor. Bir uçan kaykaya, bir işin kılıcına ya da sihirli pelerine değer biçemiyorsanız, henüz bu ekosisteme girmeye hazır değilsiniz demektir.

Mesela bir açık artırmalarda şaibelerin yaşanma olasılığı da var elbette. Manipülasyon her dönemde ve hayatın her aşamasında olduğu gibi burada da maalesef yerini alıyor. Mühim olan buna karşı önlemleri alabilmek, bireysel olarak farkındalığı artırmak. Şirketler açısından Metaverse'ün önemine değinecek olursak, an itibariyle çok küçük bir kesim tarafından deneysel olarak yaklaşılıyor konuya. Ama fark edildiği andan itibaren en çok etkilenecek olan markalardır, sirketlerdir. Metaverse üzerinde araziler çoktan satıldı, hatta kiraya bile veriliyor."

Colony İstanbul Kurucusu, Token ekonomi tasarımcısı Ali Erhan Tamer, VR, AR ve Haptic teknolojilerin internette var olan bütün kişi ve kurumların varlık sebeplerinde büyük değişimler yaratacağının altını çiziyor. Bütün ticaretini bir web sitesi veya mobil uygulamadan sürdüren markaların, artık farklı Metaverselerde açacağı mağazalar ile o evrende yaşayan avatarlara hizmette bulunabileceğini dile getiren Tamer, “Kendimiz için alacaklarımızdan çok fazlasını meta evrendeki avatarlarımız için almaya başlayacağız ve NFT'lerin bu aşamada büyük rol oynayacak. Diğer taraftan farklı sosyal medyalarda varlık gösteren bireyler farkı meta evrendeki avatarları ile yeni bir topluluğun parçası haline gelecekler. Sosyal medyanın yeni versiyonunda meta evrenin dijital ikizleri bu evrenlerde sosyalleşirken içerik üretimi ve tüketiminin yeni alanları meta evrenler olacak. Bütün bu değişimin henüz çok başında olmak ile birlikte hali hazırda olgunlaşma dönemini yaşayan bir çok meta evren ve bu evrende varlık gösteren bireyler (dijital ikizler) ve kurumlar var. 2021 yılı sonu itibariyle 23 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz” diye konuştu.


Geri Dön