28 / 04 / 2024

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in açıklamalarının ardından gündem olan ve internetin yeni dönemi şeklinde belirtilen 'Metaverse' evreninde arsa fiyatları tavan yaptı. Arsaların fiyatları gerçek konut fiyatlarını aşarken, satışlara ek olarak kiralamalarda başladı...



METAVERSE'TE ARSA ALMAK MANTIKLI MI?

Para Dergisi'nden Ürün Dirier'in haberine göre; metaverse'te arsa almak mantıklı mı sorusunu ise şu şekilde yanıtlıyor: 

“Bu soruyu 1991 yılının sonlarına doğru henüz web siteleri hayatımıza yeni giriyorken bu soruyu sormuş olsaydiniz ve ‘markalar internet sitesi açmalı mı?' deseydiniz vereceğim cevabın aynısını veriyorum. Kesinlikle. Internette bilgiye ulaşma şeklimizi belirleyen Google ya da içerik üretmemizi sağlayan sosyal medya platformları şirketler için ne ifade ediyorsa hali hazırda gelecekte de farklı meta evrenlerde aynı şeyi ifade edecek. Dijital topraklarda yer sahibi olmanın , oraların atmosferini ve davranış modellerini anlamanın, bunun sonucu olarak da yakın geleceğin etkin meta evren paydaşı olmasnın önemli bir yatırım olacağını düşünüyorum. 

ONLINE ZAMAN ŞEKİL DEĞİŞTİRECEK

Games United Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bilgehan Baykal, online’de harcanacak zamanın şekil değiştireceğini vurgulayarak, "Metaverse bu anlamda sadece tek taraflı zaman harcanan bir mecradan ziyade sanal ikizler (avatar) sayesinde ticaretin, deneyim paylaşımının yapıldığı ve eksponansiyel büyüyecek bir ekonominin yaratılacağı bir evren olacak. Bu iddiamı temellendirmek için daha birkaç yıllık geçmişi olan NFT ekonomisinin müzik endüstrisine yakın bir ekonomik değer ürettiğini ifade etmek isterim. Sonuç olarak Metaverse’ü yeni bir eğlence alanı değil, gerçekten yeni nesil satış ve pazarlamanın yapıldığı, deneyim paylaşımında devrim yaşatacak ve çok büyük bir ekonomik değer üretecek ‘İkinci Dünya' olarak algılamak gerek” açıklamasında bulunuyor.

Metaverse çılgınlığı bitmiyor: Arsa fiyatları gerçek konut fiyatlarını aştı!

ARSALARIN DEĞERİ İKİ FAKTÖRE BAĞLI

Baykal'a göre, Metaverse’te alınan arsaların ekonomik değerlerini devam ettirip ettiremeyeceği iki faktöre bağlı durumda. Bunlardan ilki Metaverseler arasındaki köprülerin nasıl kurulacağı. Basitçe örneklemek gerekirse Facebook ve Fortnite arasında geçişlerin, ticaretin, deneyimin yapılıp yapılamayacağı. İkinci olarak, özellikle kripto paralara ilişkin devletlerin getirmeyi planladığı regülasyonlar. Son olarak bu arsalara anlam katacak olan şey; arsalar üzerinde yapılacak sanal bina, fabrika veya eğlence merkezlerinin ticari olarak başarılı olması yani toplam değer zincirinin işleyip işlemeyeceği.

Şirketler açısından, öncelikle e-ticaret tarafında radikal bir değişim olacağına, e-ticaret platformlarının önemli bir bölümünün kapanacağına veya Metaverse içinde yer alacağına dikkat çeken Baykal, “Basitçe örneklemek gerekirse, bir yemek siparişi vermek için lokantalardan oluşan bir pazar yerine girmenin anlamı kalmayacak zira Metaverse içinde sanal olarak merak ettiğiniz lokantaları deneyimleyebilecek, avatarınızla başka müşterilerle deneyim paylaşabilecek, menüleri görebileceksiniz. Yani merkeziyetsiz olarak aslında birey olarak platforma ihtiyaç duymadan lokanta ve hatta bizzat şef ile görüşebileceksiniz. Metaverse'ün şirketler açısından bir başka faydası ise fiziksel yapılan fuarlar veya açılan mikrositelerin yerine Metaverse'te deneyim merkezleri açmak olacak. Bu sayede şirket ürün veya hizmetleri 360 derece deneyimlenebilecek” ifadelerini kullandı. 

Metaverse çılgınlığı tam gaz: Türkiye'de 30 bin, İstanbulda ise 15 bin parsel satıldı!

Kripto para yatırımcıları dikkat! Balinalar en fazla bu Altcoin’lere oynuyor!

Metaverse’ün inşaat ve yapı sektörüne getirecekleri masaya yatırılıyor!

Metaverse çılgınlığı tam gaz: Arsaların yarısı Türkler'de!

Altın yatırımcıları dikkat! Analistler açıkladı! Altın fiyatları haftaya bu seviyeleri...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müjde! Yüzde 1'e düşüyor!

Türkiye Ekonomi Modeli açıklandı! Altın, faturalar, enflasyon... İşte detaylar!


Geri Dön