02 / 05 / 2024

Meteoroloji ve AFAD uyardı! 55 il için sarı ve turuncu kodlu alarm verildi...

Meteoroloji ve AFAD uyardı! 55 il için sarı ve turuncu kodlu alarm verildi...

Hafta sonu itibarı ile Türkiye'ye kış geleceği açıklandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise yarın Marmara Bölgesi için fırtına uyarısı yaparken İstanbul Valiliği de turuncu kodlu uyarıda bulundu. İşte haberin ayrıntıları...



AFAD'dan yapılan son dakika uyarısına göre, 55 il için sarı ve turuncu kodlu alarm verildiği açıklandı. Yarın (18 Kasım), Doğu Karadeniz'in yüksekleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğu kesimlerinin kar yağışının da görüleceği kaydedildi.

Türkiye'yi hafta sonunda fırtına ve yağışlı hava bekliyor. Yapılan açıklama kapsamında Marmara Bölgesi'ne hafta sonu fırtına uyarısı yapılırken yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olunması istendi.

İSTANBUL VALİLİĞİ UYARIDA BULUNDU

Meteoroloji'nin ardından İstanbul Valiliği'nden de turuncu kodlu bir uyarı yapıldı. Bu kapsamda, valiliğin resmi hesabından yapılan paylaşım şu şekilde: "Cumartesi sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da rüzgarların kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına (50-70 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." diye açıklamada bulunuldu. Meteoroloji ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yarın (18 Kasım) toplam 55 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı verdi.

TURUNCU KOD VERİLEN ŞEHİRLER

Meteoroloji'nin turuncu kod verdiği şehirler sırası ile şöyle sıralandı; Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bingöl, Bursa, Burdur, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Isparta, İstanbul, Mersin, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kahramanmaraş, Niğde, Rize, Sivas, Tunceli, Trabzon, Bayburt, Karaman, Tekirdağ ve Yalova yer aldı.

Meteoroloji ve AFAD uyardı! 55 il için sarı ve turuncu kodlu alarm verildi...

SARI KOD VERİLEN ŞEHİRLER

Meteoroloji'nin sarı kod verdiği kentler ise şu şekilde; Ankara, Amasya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Çankırı, Eskişehir, Edirne, İzmir, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Muğla, Muğla, Nevşehir, Ordu, Sakarya, Samsun, Tokat, Malatya, Uşak, Yozgat, Aksaray, Kırıkkale ve Osmaniye. AFAD öte yandan, yirmi dokuz il için yapılan turuncu, yirmi altı il için sarı uyarıyı valilik, kaymakamlık ve il AFAD müdürlüklerine ilettiklerini kaydetti.

METEOROLOJİ NEDİR?

Meteoroloji; kısaca atmosfer bilimidir. Meteoroloj, Yunanca "meteoron" kelimesinden gelmektedir ve gökyüzünde meydana gelen olaylar anlamına gelmektedir. Eski yunanlılar bulutları, rüzgarları ve yağmuru anlamak ve birbirleriyle ilişkilerini tespit etmek için rasat yapmışlardır. 

METEOROLOJİNİN TEMELLERİ NEDİR? 

Meteoroloji, atmosferin özellikle alt katmanlarında oluşan hava olaylarının değişimini nedenleri ile inceler ve kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlamaktadır. Matematik, coğrafya, istatistik ve fizikten yararlanır.

Meteoroloji açıkladı! Ekim'de Marmara'da yağışlar ortalamanın yarısında... 

Marmara'da fırtına uyarısı! Marmara Bölgesi'nde yarın fırtına bekleniyor

Meteoroloji il il uyardı! Kuvvetli yağış geliyor!


Geri Dön