28 / 04 / 2024

Meteoroloji açıkladı! Ekim'de Marmara'da yağışlar ortalamanın yarısında... 

Meteoroloji açıkladı! Ekim'de Marmara'da yağışlar ortalamanın yarısında... 

Marmara bölgesinde ekim ayında yağışlar uzun senelerin ortalamasına göre yarı yarıya geriledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri kapsamında Marmara Bölgesi'nde ekim ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalamasında (1991-2020), metrekareye 72 milimetre olarak kayıtlara geçildi. İşte haberin ayrıntıl



Marmara Bölgesinde, geçen sene ekim ayında metrekareye 20,7, bu seen yine aynı ayda ise 34,3 milimetre yağış gerçekleşti. Yağışlar, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 52 düşüş gösterirken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 yükseldi. 

KURAKLIK EN ÇOK BATIYI ETKİLEDİ 

Ekim ayındaki yağışlarda Kocaeli ve Sakarya'da yüzde 40 ila 60 arasında yükseliş yaşanırken Marmara Bölgesi'nin batısında yüzde 80'in üzerinde düşüş kaydedild. Buna göre, yağış gün sayıları Tekirdağ ve Kırklareli'de ekimde 3 günün altına düştü. 

HEM KURALIK, HEM SAĞANAK YAĞIŞ 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden öğretim üyesi Dr. Deniz Demirhan, Türkiye genelinde yağışların ekim ayında uzun yıllar ortalamasına göre düştüğünü belirtti. dunya.com'da yer alan habere göre; Marmara Bölgesi'nde de ekimde yağışların uzun seneler ortalamasının altında kaldığını ileten Demirhan, "Bu sene Marmara Bölgesi'nde yağışlar ortalamaların altında kayıtlara geçti. Bu bizim için yeni bir şey değil. Daha önce 2000'li yıllardan beri aslında biz böyle genel olarak ortalamaların altında bir yağışla mücadele ediyoruz. Bu durum bize kuraklığı getiriyor ama bir yandan da kuvvetli sağanakları da yaşıyoruz." diye konuştu. 

Meteoroloji açıkladı! Ekim de Marmara da yağışlar ortalamanın yarısında... 

YAĞIŞLARIN AZALMASI DÖNEMSEL DÜŞÜNÜLMEMELİ 

Demirhan, yağışların azalmasının dönemsel olarak düşünülmemesi gerektiğinin özellikle anlatarak şöyle konuştu: "Bu durumu uzun vadeli düşünmek gerekmektedir. Marmara Bölgesi'nde geçen sene ve ondan evvelki sene de ekimde yağışların ortalamalara göre az olduğunu görmüştük. Bu ortalamaların altında kalmada meteoroloji de etkili ama asıl bizim bakmamız gereken nokta iklimsel yön. Bizim şu an ilgilendiğimiz nokta iklimsel bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bizim ülkemiz iklimsel değişiklikten çok yoğun etkilenen bir ülke. Önemli miktarda etkilendiği nokta da kuraklık, susuzluk noktası. Trakya Bölgesi'nde, Marmara'nın güneydoğu bölgelerinde yine çok şiddetli kuraklık var. Kuraklıkla mücadele ediyoruz. Yağış azalıyor ama bir yandan da sellerle mücadele ediyoruz. Önümüzdeki sene de yine kuraklıkla mücadele ediyor olacağız." diye konuştu.

Su sıkıntısı giderek artıyor! Kuraklık son seviyeye geldi, su kullanımı kısıtlaması uzatıldı

Kuraklık, Edirne'de bu yıl çeltik rekoltesini düşürdü

üm ülkede barajlar alarm veriyor! Bolu'da Gölköy Baraj Gölü'nde su seviyesi yüzde 53'e düştü

 


Geri Dön