Su sıkıntısı giderek artıyor! Kuraklık son seviyeye geldi, su kullanımı kısıtlaması uzatıldı
Çanakkale'de yaşanan kuraklık nedeni ile su kullanımına yönelik uygulanan kısıtlamaların 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldığı açıklandı. İşte haberin ayrıntıları...
Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, şehrin tek içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nın sürdürülebilirliğini sağlamak ve yaşam kaynağı olan suyu korumak adına belediye encümenince tasarrufa yönelik kararlar alındığı hatırlatıldı.
Kuraklık dolayısı ile su tasarrufuna yönelik alınan kararların uygulanmasına devam edildiği belirtilen açıklamada, şunlar belirtildi: "Konut ve iş yeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanmasına, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruf yapılarak kullanılabilmesi için mevcut kullanımların göz önüne alınarak kısıtlama yapılması, halı ve kilim yıkamalarının yasaklanmasına, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanmasına, oto kuaför ve yıkama işletmelerinde su tüketiminin aylık 20 metreküp olarak uygulanmasına, halı yıkama, hamam, tuvalet gibi su tüketimi yüksek olan iş yerlerine ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yer altı suyu kullanımı var ise mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine ve böylece yer altı su kullanımının tespitinin yapılmasına, bahçe sulamalarının sabah ve akşam mümkünse kuyu suyuyla ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılmasına, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal olarak üretim yapılan yerlerde de sulamaların kısıtlanmasına ve acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesine karar verilmiştir." diye konuştu.
Daha önce ise 31 Ekim tarihine kadar geçerli olan encümen kararlarının, son toplantı doğrultusunda 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olması kararlaştırıldı. Buna göre şehrin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı tek kaynak olan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda su seviyesinin yüzde 32,5 olduğu belirtildi.
TÜRKİYE SU FAKİRİ OLUR MU?
Günümüzde, nüfus tahminlerine göre kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 senesinde 1.200, 2040 yılında 1.116, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi öngörülüyor.
SU SIKINTISI ÇEKEN ÜLKELER HANGİLERİ?
Dünyada yaklaşık 700 milyon insan kırk üç farklı ülkede su kıtlığı yaşanmaktadır. Su kaynakları üzerindeki baskının her geçen gün yükseldiği dünyada yaklaşık 700 milyon insan kırk üç farklı ülkede su kıtlığı çekmektedir. 2,7 milyar insan ise yıl içerisinde en az 1 ay su kıtlığı yaşayan havzalarda yaşamını sürdürüyor.
Tüm ülkede barajlar alarm veriyor! Bolu'da Gölköy Baraj Gölü'nde su seviyesi yüzde 53'e düştü
İstanbul'daki 10 barajdan 3 tanesi resmen alarm veriyor!
İBB'den İstanbul’da iki baraj için kritik karar! Hangi iki barajdan su alınmayacak?