28 / 12 / 2024

Metin Genç Ortahisar'da Köy Evleri projesini anlatıyor!

Metin Genç Ortahisar'da Köy Evleri projesini anlatıyor!

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Büyükşehir Yasasıyla köyden mahalleye dönüşen 36 mahallede planlı yapılaşmayı teşvik için Ortahisar Belediyesi tarafından tasarımı yapılan Köy Evleri Projesi'ni anlatıyor.



Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Büyükşehir Yasasıyla köyden mahalleye dönüşen 36 mahallede planlı yapılaşmayı teşvik için Ortahisar Belediyesi tarafından tasarımı yapılan Köy Evleri Projesi'ni anlatıyor. 


Ayvalı, Ağıllı, Gündoğdu, Fatih Sultan, Yeşilhisar Mahallelerini ziyaret eden Başkan Genç, köylerde gelişigüzel yapılaşmayı önlemek için vatandaşları yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgilendirerek, planlı yapılaşmanın önemini anlatıyor. Kırsal mahallelerde yöre mimarisine, tarihine, coğrafyasına uygun köy evlerinin hayata geçirilmesinin hem turizm açısından hem de plansız yapılaşmaya bağlı görüntü kirliliğini önleme açısından önemli olduğuna dikkati çeken Başkan Genç, "Köylerden mahalleye dönüşen yerler için 25 ayrı tip proje hazırlandık. 6360 sayılı kanunda belirtilen tüzel kişiliği kaldırılarak köylerden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarında yeni yapılacak olan evler için yöre mimarisine uygun 25 adet alternatif projeler ürettik. Son tarihli tapu kaydı, imar durumu, plankote, hisseli tapulardan hissedar onayı, ölçülü ve ölçekli çap harita aplikasyon dosyası, jeolojik ve jeofizik raporu olan her vatandaş bu mimari projelerden ücretsiz olarak faydalanabilecektir. Fakat şu anda yeni projeler de üretiyoruz. 

Yani vatandaşımıza bir ay içerisinde 100'e yakın proje sunacağız. Vatandaşlar bu projelerden istediğini seçip uygulayabilecek." dedi. 


SAĞLIKLI YAŞAM ALANLARI ORTAYA ÇIKACAK 


Trabzon'da ve Türkiye'nin diğer illerinde devletin çarpık ve plansız yapılaşmayı ortadan kaldırmak için çok büyük miktarda kaynak aktardığına vurgu yapan Başkan Genç, modern, her ihtiyacı karşılayabilen planların hayata geçirilmesiyle birlikte devletin kentsel dönüşüme ayıracağı kaynağın ihtiyaç duyulan diğer yatırım alanlarına ayrılacağını kaydederek, "Devletimiz Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüme önemli miktarda kaynak aktarıyor. 


Bu paralar bizim paralarımız, hepimizin verdiği vergilerden, harçlardan toplanan paralar. Eğer bizler, bütün vatandaşlarımız imar kanunlarına uygun, ruhsatlı, projeli binalar yaparsak hem çarpık yapılaşmayı önleriz, hem de kentsel dönüşüme ayırdığımız parayı diğer altyapı projelerine harcamış oluruz. Ayrıca kentsel dönüşüme harcadığımız zamanı ve enerjiyi şehrimizin ihtiyacı olan diğer altyapı ve üstyapı projelerine ayırırız. Kentlerde kentsel dönüşüm nedeniyle ortaya çıkan yıkıntılar, moloz yığınları ve gürültü kirliliğinden de kurtulmuş oluruz. Böylece gelecek nesillerimize de daha sağlıklı, modern, planlı, sosyal ve kültürel olanaklarıyla her ihtiyaca cevap verebilen yaşam alanları bırakmış oluruz. 

İzinsiz hiçbir yapılaşmaya asla müsaade etmeyeceğiz. Şu anda devletimizin en büyük kaynak ayırdığı alan kötü yapılaşmadan ötürü kentsel projeleridir." ifadelerine yer verdi. 


KIRSALDA MUAFİYET VAR 


Köylerden mahallelere dönüşen yerleşim yerlerinde beş yıllık süre için vergi ve harç muafiyeti tanındığını ifaden Başkan Genç, bu nedenle kaçak bina yapmaya gerek kalmadığını ifade ederek vatandaşlardan gerekli evrak, belge ve ruhsatlarını tamamladıktan sonra Ortahisar Belediyesi'ne müracaat etmelerini istedi. Başkan Genç, bu konuda vatandaşlardan gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi. Bir vatandaşın hatırlatması üzerine, kırsalda bazı mahallelerdeki binalara elektrik bağlanmasıyla ilgili yaşanan sorunlara da değinen Başkan Genç, bu konuda Ortahisar Belediye Meclisinden gerekli kararların çıkartılarak vatandaşlara kolaylıklar sağlandığını anlattı. 


Karadeniz'den Günebakış


Geri Dön