02 / 05 / 2024

Metruk Tuzlası imara mı açıldı?

Metruk Tuzlası imara mı açıldı?

Muğla'nın Milas ilçesinde CHP'li belediyelerin kurduğu rant çetesi ülkenin en önemli sulak alanlarından biri olan Metruk Tuzlası'nı tehdit ediyor.



Muğla'nın Milas ilçesinde CHP'li belediyelerin kurduğu rant çetesi ülkenin en önemli sulak alanlarından biri olan Metruk Tuzlası'nı tehdit ediyor. Milas Belediyesi, dünyaca önemli kuş alanı olarak belirlenmiş, her yıl 3 bin civarında flamingoya ev sahipliği yapan ve 250'ye yakın kuş türünü barındıran Metruk Tuzlası Sulak Alan Koruma Bölgesi'nin talanına göz yumuyor. Daha önce planör pisti yapılmak istendiği için kamuoyunun gündemine gelen koruma havzasında aktif olarak faaliyet gösteren beton santralleri, kum depoları, akaryakıt kamyonları park ve depolama alanları çevreyi katlediyor.


KIYILAR TALAN EDİLDİ 

Metruk Tuzlası Sulak Koruma Alan Koruma Bölgesi'nin sınırları içinde yer alan Boğaziçi Köyü de Kıyı Kanunu'na aykırı olarak hazırlanan imar planıyla yapılaşmaya açıldı. Kıyı kenar çizgisinin tespitini resmi olarak yapmadan bölgeyi imara açan Milas Belediyesi, usülsüz ruhsatlarla bölgede, aralarında denize sıfır otellerin de bulunduğu 226'sı mücavir alanda 5 bin kaçak yapıya göz yumdu. Milas'ın en değerli kıyılarının kanuna aykırı şekilde imara açılmasıyla ortaya çıkan milyonluk rant, başını 3 dönem Milas belediye başkanlığı yapan CHP'li Fevzi Topuz'un çektiği rant çetesinin cebine girdi. Milas Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçe ile günyüzüne çıkan yolsuzlukla ilgili Topuz'un yanı sıra yine eski belediye başkanı Hürol Önder ve mevcut Belediye Başkanı Muhammet Tokat'ın da sahte imar revizyon planına göre kanunsuz imarlaşmaya göz yumduğu ortaya çıktı. 


"75 MİLYONLUK VURGUN" 

Konuyla ilgili Milas Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunan Efendi Can, eski CHP'li milletvekili ve Belediye Başkanı'nın 75 milyonluk rant elde ettiğini söyedi. Can, Fevzi Topuz'un bölgedeki harita ve kadastro işlerini de kendi şirketi olan Topuz Mühendislik firmasına yaptırarak haksız kazanç elde ettiğini belirtti. Can sözlerini şöyle sürdürdü: "Fevzi Topuz ve çetesi Boğaziçi Köyü'nde evrakta sahtecilik yaparak nitelikli dolandırıcık yaptı. Milas Belediyesi Boğaziçi Köyü'nde 3621 sayılı Kıyı Kanunu'na aykırı olarak imar planları onayladı. Kanuna aykırı olarak hazırlanan imar planına göre verilen bu imar durum belgeleri ve ruhsatlar usülsüz olup kamu zararı bir sonuç doğurmuştur. Bu plan ile kıyılar imara açılmış olup denize sıfır otel ruhsatı dahil tanzim edilmiştir. Nitekim Milas Belediyesi bu yanlış uygulmasından 2011'de vazgeçmiştir. Milas Belediyesi yaklaşık 9 yıl boyunca usülsüz olduklarını bildikleri imar planına göre rant için kıyıları peşkeş çekti. Bu hukuka aykırı kararların alınmasının baş faillerinden biri de şu anki belediye başkanı Muhammet Tokat'tır. Sahte imar planının revizyon uygulamasında meclis üyesi olarak imzası bulunmaktadır. Vatandaşları ve yatırımcıları kandırarak haksız kazanç elde eden CHP'li rant çetesinin ve onun işbirlikçilerinin yargılanıp hesap vermesini istiyoruz. Kıyılarımızı rant için yağmalayan bu şehir gladyosunun adalet karşısında çıkacağı günü bekliyoruz." 


PARALEL HAKİM VE SAVCILAR KORUDU

Rant çetesinin Paralel Yapı hâkim ve savcıları ile yaptığı işbirliği sayesinde, bölgeden milyonlarca lira rant elde eden belediye başkanları hakkında tek bir işlem yapılmadı. Şikâyatler aylarca sümen altı edildi. Sorumlular hakkında iddianame hazırlanmadı. Şikâyetlerin artması üzerine olaya İçişleri Bakanlığı el attı. Milas'a giden müfettişler iddiaları araştırmaya başladı. 


Takvim 


Geri Dön