28 / 04 / 2024

Metsan Nexus iskele kazası davasında 3 sanığın yargılanması başladı!

Metsan Nexus iskele kazası davasında 3 sanığın yargılanması başladı!

Kartal'da 16 katlı inşaatın en üst katında çalıştıkları iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybeden 3 işçinin ölümüne ilişkin, 3 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşma Anadolu Adalet Sarayı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.



Kartal'da 16 katlı bir inşaatın en üst katında çalışırken iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybeden 3 işçinin ölümüne ilişkin, 3 sanığın üçer yıldan onbeşer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. 


Anadolu Adalet Sarayı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, olayın meydana geldiği inşaatta alt yüklenici olan firmanın sahibi tutuksuz sanık Mehmet Gültekin ve ölen işçilerin yakınları katıldı. 


Duruşmada savunma yapan Gültekin, sahibi olduğu şirketin taşeron firma olduğunu belirterek, "Kanunların verdiği, üzerimize düşen her görevi yaptık. Kazanın meydana geldiği platforma takılması gereken bir parça takılmamış. Kalfaların bunu kontrol etmesi gerekirdi. Nedenini sordum, dikkat etmemişler. Olayda kusurum yoktur" diye konuştu. 


Olayda hayatını kaybeden işçilerden Hasan Doğan'ın oğlu müşteki Tolgahan Doğan ise olay günü kendisinin de şantiyede işçi olarak çalıştığını anlatarak, "İskele, mesaiden sonra gece vakti başka elemanlarca kuruldu. Kalfalar toplantılarda, iskelede ve diğer yerlerde olan eksiklikleri hep dile getirirlerdi ama adını hatırlamadığım bir diğer kalfa ise bizi zorla o iskeleye çıkarıyordu" ifadelerini kullandı. 


Hayatını kaybeden işçilerden Salih Karayalı'nın ağabeyi Haşim Karayalı da aynı şantiyede çalıştığını dile getirerek, şunları söyledi:


"50 işçi varsa, inşaatın içine 10 emniyet kemeri atıyorlar. Güvenlikle ilgili bir tomar evrak imzalatıyorlar ama çoğu işçinin okuma yazması yok. Her birimize ayrı ayrı güvenlik malzemesi vermiyorlardı, bir yandan da sıkı şekilde çalışmamızı istiyorlardı. Emniyet kemeri aramaktansa çıkıp çalışıyorduk. Emniyet kemerini takacağımız bir halatımız bile yoktu. Bu inşaatta iş güvenliği ile ilgili bizi uyaran olmadı. Ben evliyim, kardeşim 9 nüfusa bakıyordu. Mecburduk..." 


Duruşmada tanık olarak dinlenilen iş güvenliği uzmanı Beyhan Selen ise şantiyede tespit ettiği uygunsuzlukları rapor haline getirdiğini belirterek, "Emniyet kemeri takmış olsalardı, başlarına böyle bir şey gelmezdi" dedi. 


Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen diğer sanıklar şantiye şefi Betül Batmaz ve inşaatın yapımını üstlenen asıl firmanın ortağı ve sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu hakkında zorla getirme kararı vererek, duruşmayı erteledi. 


- İddianameden


Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 31 Mayıs'ta Kartal Hürriyet Mahallesi Erler Sokak'taki inşaatın yapımı sırasında, 16. katta kurulu iskelenin 50 metre yüksekten yere düştüğü anlatıldı. 


İskelede çalışan işçiler Salih Karayalı, Sinan Doğan ve Hasan Doğan'ın hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, şantiye şefi Betül Batmaz, inşaatın yapımını üstlenen asıl firmanın ortağı ve sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu ve alt yüklenici firmanın sahibi Mehmet Gültekin hakkında, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan üçer yıldan onbeşer yıla kadar hapis cezası istendi. 


AA


Geri Dön