27 / 04 / 2024

Mevduat faizlerinde düşüş trendinin sonuna gelindi! Faizler yeniden yükselişe geçecek!

Mevduat faizlerinde düşüş trendinin sonuna gelindi! Faizler yeniden yükselişe geçecek!

Mevduat faizleri son 1.5 ay içerisinde 15 puanın üzerinde gerileyerek yüzde 28’lerin altına indi. Uzmanlar, faiz oranlarındaki düşüş trendinin artık sonuna gelindiğini belirterek önümüzdeki dönemde yeniden yükselişe geçeceğini ileri sürüyor.



Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından görevi devralan yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar ile birlikte mevduat faizlerindeki düşüş trendi devam ediyor. Mevduat faiz oranları likidite bolluğunun da etkisiyle son ayların en düşük seviyelerine kadar gerileme kaydetti.

Mevduat faiz oranları 23 Haziran haftasında son 20 yılın en yüksek değerine ulaşarak yüzde 40’ları geçmişti. Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminin başına geçmesinin ardından ekonomi politikalarında atılan yeni adımlar ile birlikte faiz oranları da gerilemeye başladı. Karşılaştırma sitesi Enuygun Finans, haziran ayı sonundan itibaren gerileme gösteren Türk Lirası mevduat faizlerinin 2022 yılından itibaren trendini paylaştı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 1-3 ay vadeli TL mevduat faizleri 23 Haziran haftasında, yüzde 41,98’e çıkarak son 20 yılın zirvesini yaptı. Faiz oranları ağustos ayında ise yüzde 27,77 seviyelerine kadar geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 4 Ağustos 2023 haftasında bankalardaki toplam mevduat, yaklaşık 12,5 trilyon seviyesine ulaştı. Öte yandan Kur Korumalı Mevduat (KKM) ise 3,2 trilyon seviyesine yükseldi. Faizlerdeki düşüş trendine rağmen hem TL hem KKM hesabındaki büyümenin gözle görülür bir şekilde büyümeye devam ettiği kaydedildi.

620 MİLYAR LİRA ARTTI

BDDK'nın verileri incelendiği zaman mevduat faizlerinin en yüksek seviyelere çıktığı 23 Haziran haftasından bu yana toplam TL mevduat tutarının yaklaşık 620 milyar lira artış gösterdiği dikkati çekiyor. Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Enuygun Finans Ürünleri Kıdemli Müdürü Esin Abacı, TL mevduat hesabında 1-3 ay vadeli faiz oranlarında son 20 yılın zirvesinin 23 Haziran’da yüzde 41,98 faiz oranı ile görüldüğünü ifade etti. Bu tarihten itibaren 6 hafta içerisinde ise mevduat faizlerinin 15 puan gerileyerek yüzde 28’in altına gerilediğine işaret eden Abacı, faizlerin düşmesine rağmen Türk Lirası mevduatın yüzde 9 oranında arttığını söyledi.

Esin Abacı, yatırımcıların faizler gerilese bile TL mevduat hesaplarına ilgilerinin azalmadığını vurgularken, mevduat faizlerindeki düşüş trendinin ise sonuna gelindiğini ileri sürdü. Önümüzdeki dönemde faizlerin yeniden yükselişe geçeceği öngören Esin Abacı, bankaların mevcut TL mevduat faiz oranlarını incelemek isteyen tüketicilerin Enuygun Finans üzerinden güncel oranları takip edebileceğini sözlerine ekledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön