13 / 05 / 2024

Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor

Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor

Döviz kurlarının yatay seyri nedeniyle geçen yıl toplam mevduat içerisinde döviz hesaplarının payı önemli oranda geriledi. Toplam mevduatlar içerisinde döviz tevdiat hesaplarının payı yüzde 63,2’den yüzde 43,6’ya indi.



3 BÜYÜK İLDE DE GERİLEDİ

Mevduatta liralaşma ivmesinin en az olduğu iller sıralamasında ise Kilis birinci sıraya yerleşti. Bakır, Kilis’te söz konusu oranın geçen yıl sadece 1,8 puan gerilediğine dikkat çekerken, en çok mevduata sahip olan üç büyük ilde de dövizin payında ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Mevduatta dövizin payı İstanbul’da 21,3 puanlık gerilemeyle yüzde 46,5’e, Ankara’da 16,8 puanlık inişle yüzde 38’e, İzmir’de ise 17,1 puanlık düşüşle yüzde 43,4’e geriledi.

Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor

HANGİ İLLERDE DAHA YÜKSEK?

Toplam mevduat içerisinde dövizin payının daha yüksek olduğu il sayısı ise geçen yıl beşe geriledi. 2021 sonu itibariyle 64 ilin toplam mevduat hacminde döviz hesapları daha büyük paya sahipti.  2022 sonu itibariyle Aksaray, yüzde 57,7 ile bu oranın en yüksek olduğu iller arasında başı çekti. Nevşehir ve Yozgat’ta yüzde 53,5, Kırşehir’de yüzde 52,1, yoğun yabancı kökenli nüfusa sahip olan Antalya’da yüzde 51,5 olan mevduatta dövizin payı, Kütahya’da ise yüzde 50 seviyesinde gerçekleşti. Diğer tüm illerde TL mevduatı dövizi geçerken, toplam mevduatı içinde dövizin en az pay aldığı ilin ise yüzde 19,4’le Bitlis olduğu gözlendi.

EN FAZLA MEVDUAT HANGİ İLDE ARTTI?

 Toplam yurt içi mevduatın yaklaşık dörtte üçü, nüfus ve ekonomik büyüklükleri nedeniyle üç büyük ilde yer aldı. İstanbul toplam 3 trilyon 671,8 milyar lira ile toplam yurt içi mevduatın yüzde 44,5’ine sahip olurken,  Ankara  toplamda yüzde 15,9 payla Ankara ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı İzmir izledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön