28 / 04 / 2024

Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor

Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor

Döviz kurlarının yatay seyri nedeniyle geçen yıl toplam mevduat içerisinde döviz hesaplarının payı önemli oranda geriledi. Toplam mevduatlar içerisinde döviz tevdiat hesaplarının payı yüzde 63,2’den yüzde 43,6’ya indi.



Merkez Bankası’nın Liralaşma Stratejisi adı altında attığı adımlar şimdiden işe yaramaya başladığı görülüyor. Toplam mevduat içerisinde dövizin payı gerilerken, Türk Lirası mevduatın payının arttığı dikkat çekiyor. Döviz tevdiat hesaplarının TL cinsinden tutarının aldığı pay; döviz kurlarındaki yatay seyir ve enflasyonun etkisiyle geçen yıl bir önceki yıla göre 20 puana yakın düştü.

Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor

Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır ‘Makro Bakış’ adlı köşesinde, 2022 yılında toplam mevduatlar içerisindeki TL ve döviz hesaplarının dağılımını inceledi. Bakır, BDDK verilerinden yararlanarak yaptığı değerlendirmede, geçen yıl yüzde 66 oranında artış gösteren toplam yurt içi mevduatın 4,6 trilyon liralık bölümünün döviz cinsi mevduatlardan oluştuğunu ifade etti. Önceki yıla göre TL mevduatlar yüzde 154,2 ile enflasyon oranının çok üzerinde artış gösterirken, döviz mevduatındaki artış yüzde 14,5’larda kaldı. Bakır’ın köşe yazısına göre; reel bazda artış oranlarının ise TL mevduatlarda 54,8 olurken, döviz mevduatlarının ise reel olarak yüzde 30,3 gerilediği ortaya çıktı. Buna göre; toplam yurt içi mevduat hacminde dövizin payı 2022 yılında 19,6 puan düşerek yüzde 63,2’den yüzde yüzde 43,6’ya indi.

KARABÜK LİRALAŞMADA LİDER

Geçen yıl döviz hesaplarının toplam mevduat hacmi içindeki payı tüm illerde gerileme kaydetti.  Karabük’te bu oran 33,4 puanlık düşüşle yüzde 74,2’den yüzde 40,7’ye geriledi. Karabük’ü 28,9 puanlık düşüşle Gaziantep, 24,3 puanlık gerilemeyle Kastamonu, 23,2 puanlık düşüşle Bursa ve Denizli izledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön