23 / 12 / 2024

MİA sorununa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan engel!

MİA sorununa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan engel!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2 yıl önce gündeme getirdiğimiz Adana’daki Merkezi İş Alanları (MİA) vurgunu konusunda belediyelerin duyarsız kalmasına el koyarak, yanlışa son verilmesini istedi



Adana'da imar alanlarında haksız kazancın yolunu açan Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Merkezi İş Alanı'na (MİA) ilişkin aldığı kararı ve ilçe belediyelerinin verdiği inşaat ruhsatlarını kamuoyuna duyuran SABAH Güney'in haberinin doğruluğu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belediyelere gönderdiği yazı ile tescillendi. MİA konusunda kanunları çiğneyen Adana'daki belediyeleri uyaran bakanlık, MİA yanlışından dönülmesini istedi. Adana'daki MİA vurgununun yolu Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz döneminde açıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi, 2012 yılında onayladığı Merkezi İş Alanları (MİA) İmarlı, Kurtuluş, Cemalpaşa, Reşatbey, Çınarlı mahallelerini kapsayan 1/1000 Uygulama İmar Planı ve Plan Notları'nın birincisi maddesine düşülen "Ticaret kullanımına ayrılmış parsellerin üst katları, konut amaçlı kullanılabilir" ibaresi MİA vurgunun temel dayanağı oldu. Yönetmelikte aksi durum belirtilmesine rağmen ilçe belediyeleri de bu karara dayanarak inşaat ruhsatı verdi.


MİMARLAR ODASI DESTEKLEDİ

Seyhan Belediyesi, Celal Bayar Köprüsü ile Çifte Minare arasında kalan ve imarda MİA olarak görülen alana inşaat izni verince olayın yanlışlığı SABAH Güney'de "Kanun çiğnendi vurgun başladı" başlığı ile duyuruldu. Yerel yönetimler, Büyükşehir Meclisi'nin aldığı karara sığındı. Dönemin TMMOB Mimarlar Odası  Adana  Şube Başkanı Bekir Kamışlı da, Büyükşehir Meclisi'nin alığı kararın kent adına olumlu olduğunu savunmuştu. Ancak bakanlık, gerek yerel yöneticileri ve gerekse buna destek veren meslek örgütünün yanlış olduğunu söyledi. BİMER'e yapılan bir şikayet üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Adana'daki belediyelere bakanlığın görüşünün yer aldığı bir yazı gönderdi. Yazıda, "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 13/1 maddesinin (a) bendinde yer alan MİA tanımı içerisinde konut kullanımının yer almadığı, yönetmelikte yer alan MİA tanımının plan ve plan notları ile değiştirilerek yeniden tanımlanması işleminin mevzuata uygun olmadığı ve planların mevzuata uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilmiştir" denildi.


ŞİMDİ NE OLACAK?

Bakanlığın yazısıyla yanlış olduğu kesinleşen mevcut 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları'nın zaman geçirilmeden mevzuata uygun hale getirilmesi gerekiyor. Plan müellifi tarafından Nazım İmar Planı revizyonu yapılarak plan notlarının yönetmeliğe uygun hale getirilmesinin ardından sorun çözülecek. Bakanlık yazısının tebliğ edildiği tarihten itibaren hiçbir belediyenin ruhsat ve yapı kullanım izin belgesi vermemesi gerektiği, aksi takdirde suç işlemiş sayılacakları iddia edildi.


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ'NİN ALDIĞI KARAR

1- Merkezi iş alanları (MİA) : Ticari amaçlı yapılar, bürolar, iş sahaları, gazino, lokanta, çarşı, mağazalar, bankalar, oteller, öğrenci yurdu, özel eğitim tesisleri, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro gibi kültürel sosyal tesisler ve yönetimle ilgili tesisler ve benzeri yapılar yapılabilir. Ticaret kullanımına ayrılmış parsellerin üst katları, konut amaçlı kullanılabilir.


YASA NE DİYOR?
PLANLI ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİ

Madde 2 – (Değişik:RG-1/6/2013-28664) Proje hazırlanması, yapı ruhsatı ve arazi düzenlemesine ilişkin uygulamalar bu Yönetmelik ile Bakanlıkça çıkarılan diğer imara ilişkin yönetmeliklerde yer alan tanımlara göre gerçekleştirilir. Bu Yönetmeliklerde yer alan genel hükümler, tanımlar ve ruhsata ilişkin hükümler, planlarla ve ilgili idarelerce çıkarılacak yönetmeliklerle değiştirilemez. Bu Yönetmeliğin ve ilgili idarelerin Kanuna ve diğer mevzuata göre çıkaracakları imar yönetmeliklerinin diğer hükümleri ise uygulama imar planında aksine bir açıklama bulunmadığı takdirde uygulanır.


Sabah Güney


Geri Dön