13 / 10 / 2024

Michelin restoranda Türk şarapları servis ediliyor!

Michelin restoranda Türk şarapları servis ediliyor!

Hollanda, İngiltere, Fransa ve ABD 'de bulunan 9 Michelin restoran, mönüsünde Petrus, Chablis, Chateau Margaux gibi dünyanın en ünlü şaraplarıyla birlikte Kavaklıdere 'nin 18 ürününü de sunmaya başladı...




Türk şarabı 40 ülkede, 9 Michelin restoranına girdi. Dünyanın en prestijli restoranları olan Michelin restoranlarında, Petrus, Chablis, Chateau Margaux gibi dünyanın en ünlü şaraplarıyla birlikte, Türk şarapları da servis ediliyor.
Hollanda, İngiltere, Fransa ve ABD 'de bulunan 9 Michelin restoranın menüsünde, Kavaklıdere Firması 'nın 18 ürünü de yer alıyor. Kavaklıdere şžarapları Murahhas Azası Ali Başman, şu anda 9   Michelin restoranında olduklarını belirterek, “Ama bu sayı daha da artacak. Bu yıl içinde, bu rakam minimum 25 olacak ” dedi.

Hollanda 'da 7, İngiltere 'de 1, Fransa 'da 1 Michelin yıldızlı restoranında Türk şarabı olarak yer aldıklarını kaydeden Başman, Michelin restoranlarına Türk şarabı olarak girmenin çok güzel olduğunu ancak işin listelere girmekle bitmediğini, seçilmenin de çok önemli olduğunu söyledi.

Michelin restoranlarının şarap listelerinin ansiklopedi kadar kalın olduğuna dikkat çeken Başman, “Michelin restoranlarda dünyanın en ünlü şarapları bulunmak zorunda. O yüzden ansiklopedi gibi bir şarap listeleri var. Orada şarap seçmek ciddi bir stres ve seçilmeniz kolay bir iş değil. Türk şarabı olarak seçilmeniz ise hiç kolay değil. Bu konuda bazı çalışmalar yapıyoruz. Yavaş yavaş insanlara Türk şarabında, Anadolu şarabında potansiyel varmış fikrini getirmeye başladık ” dedi.

‘Ciddi potansiyel var '
Başman, Türk şaraplarının en büyük avantajının Türkiye 'ye has, Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Narince, Emir gibi ciddi potansiyel üzümlerin bulunması olduğuna işaret ederek, bu üzümlerin bir örneğinin başka bir ülkede olmadığını söyledi. Başman, Michelin restoranlarının listelerine giren ürünler arasında Prestij, Pendore, Vin-Art, Egeo, Cotte d 'Avanos serilerinin bulunduğunu kaydetti.

Öte yandan, Kavaklıdere şžarapları 'nın menülerinde yer aldığı Michelin restoranlar arasında, Hollanda 'daki Kromme Watergang, Vindertuin, Brienen, Basiliek, De Lindehof, De Lindenhof, İngiltere 'deki Fat Duck, Fransa 'daki ünlü kayak merkezi Megeve 'de Flocons De Sel bulunuyor. Ayrıca, Amerika 'daki uluslararası restoranlar olan Rothman 's, Gobo ve Landmarc Tribeca 'da da Kavaklıdere 'nin şarapları servis ediliyor.

 

‘Kılavuz gemi gibi önden gidiyoruz '
Michelin restoranlarına girme hedefinin Türk şarapçılığına fayda getirecek bir proje olduğunu belirten Ali Başman, şunları söyledi: “Bunun sonunda sadece Kavaklıdere değil, diğer üreticilerin de yolları açılacak. Biz bir kılavuz gemi gibi önden gidiyoruz, yolu açıyoruz. Arkadan diğer şarap üreticilerinin gelmesi çok daha rahat olacak. Bundan da hiç rahatsızlık duymuyoruz, çünkü bu hepimize fayda getirecek. Ne kadar geniş firma portföyü ile katılırsak, o kadar avantajlı oluruz. Türk şarabını daha iyi tanıtırız. ”


40 ülkeye ihracat
“Kavaklıdere olarak, 40 ülkede varız ” diyen Ali Başman, üretimlerinin yüzde 20 'sini ihraç ettiklerini bildirdi. Başman, ihracat yaptıkları ülkeler
arasında, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika gibi pek çok Avrupa ülkesinin
yanı sıra Finlandiya, Norveç gibi İskandinav ülkelerinin,
Japonya, çin, Singapur ve ABD 'nin de bulunduğunu
söyledi.

 

Sadece yemek değil dekor ve servis de önemli
1955 yılından bu yana özel bir katalogla yayımlanan Michelin yıldızlı restoranlar, Michelin tarafından tamamen gizli denetleniyor ve Michelin yıldızı restoranlar için büyük bir prestij olarak kabul ediliyor.
Bu listeye girebilmek için iyi yemek dışında, dekor, servis gibi hizmetlerde değerlendiriliyor.
Üstün kaliteli restoranlar olarak kabul edilen Michelin restoranlar da üç yıldız kullanılıyor. Tek yıldız “kendi kategorisinde çok iyi bir restoranı ”, iki yıldız “mükemmel pişirmeyi, özel bir yolculuğu ” ve 3 üç yıldız “istisnai mutfağı ” ifade ediyor.

Milliyet


Geri Dön