29 / 04 / 2024

Millet bahçelerin ve korunan alanların sayısı artacak!

Millet bahçelerin ve korunan alanların sayısı artacak!

"Sıfır Atık Mavi Projesi"nin, Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, millet bahçelerin ve korunan alanların sayısının artacağını söyledi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen, DenizTemiz Derneği (TURMEPA) iş birliğiyle hayata geçirilen "Sıfır Atık Mavi Projesi"nin, Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;  Kurum, denizleri ve su kaynaklarını korumak için "Sıfır Atık Mavi Projesi" adıyla yeni bir seferberliği, bakanlıklar, dernekler ve öğrencilerle başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Çalışmanın Türkiye'nin 81 ilindeki tüm kıyı şeritlerinde, göl ve nehir kenarlarında atıkların toplanmasını kapsayacak şekilde yürütüleceğini söyleyen Kurum, yeri geldiğinde ülkenin güzelliklerine şahit olmak için gelen misafirlerle, yeri geldiğinde tatil ya da piknik yapan vatandaşlarla, yeri geldiğinde kampçılarla ve geleceğin teminatı öğrencilerle birbirinden güzel ve eğlenceli yüzlerce çevre aktivitesini yapacaklarının altını çizdi.

Bu seferberlikle 12 ay boyunca denizleri ve suları atıklardan hep birlikte kurtarmış olacaklarını sözlerine ekleyen Kurum, bugün "Vira bismillah" diyerek temizliğe dünyanın incisi, İstanbul Boğazı'ndan başladıklarını ifade etti.

Çevre sorunlarının bugün dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında olduğunu ifade eden Murat Kurum, dünyanın küresel ısınma gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını ve devletlerin adeta teyakkuz halinde olduğunu açıkladı. 

Denizlerde ve okyanuslarda biriken çöpler, küresel iklim değişikliği, tükenmekte olan türler, hava ve çevre kirliliği konularında önlem almak için ulusal ve uluslararası boyutta birçok çalışma yürütüldüğü ifade eden Kurum, "Biz de denizlerimizi kirleten faktörleri belirlemenin, kirliliği engellemenin ve projelerimizi hayata geçirmenin ülke olarak gayreti içerisindeyiz. Millet olarak, medeniyet tasavvurumuzdan kaynaklanan çok temel bir inancımız var. Irmak kenarında olsak bile, abdest alırken israftan kaçınmamızı emreden bir inanca sahibiz. Yani bizler, tabiatımızı, çevremizi bir tüketim nesnesi olarak değil, içerisinde her türlü nimetin bolca sunulduğu eşsiz bir emanet görüyoruz." açıklamasında bulundu. 

"18 bin 750 kamu kurum ve kuruluşunda uygulamaya geçildi"
2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan proje kapsamında bu zamana kadar 18 bin 750 kamu kurum ve kuruluşunda uygulamaya geçildiğini ifade eden Murat Kurum, "Dönüşebilecek atıklarımızı ayrıştırıyoruz ve bunları geri dönüşümde kullanıyoruz. Yine organik atıklarımızı da kompost tesislerinde geri dönüşüme tabii tutmak suretiyle, peyzaj alanlarımızda, millet bahçelerimizde, parklarımızda bitkilerimizin yetiştirilmesinde kullanmaya gayret gösteriyoruz." dedi.

Projenin devamlılığı ile ilgili Sıfır Atık Yönetmeliği hazırladıklarını anımsatan Kurum, yönetmelik kapsamında 2023 yılına gelindiğinde ilçelere ve şehirlere çöp kamyonunun girmediği, çevrenin ve doğanın korunduğu bir sürece hep birlikte ulaşmak istediklerini ifade etti.

Millet bahçeleri ve koruma alanlarının sayısının artacağını söyleyen Bakan Kurum ''Diğer önemli projemiz mavi bayraklı plaj sayımız. Şu an itibarıyla 459 mavi bayraklı plajımız var. Bu plajlarımız sayı itibarıyla baktığınızda dünyada 3. sıradayız. Bu plaj sayılarını arttırarak 2023 yılına geldiğimizde mavi bayrak sıralamasında da dünyada birinci olmayı hedefliyoruz. 2023 yılına kadar 785 bin kilometrekarenin yüzde 17'sini korunan alan ilan edeceğiz. Bu sayede iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek o yatay koridorları hem millet bahçeleriyle hem korunan alanların sayısını arttırmakla birlikte sağlamış olacağız. Hem ekosistemimizi hem biyolojik çeşitliliği koruyarak gelecek nesillere de aktarmış olacağız" şeklinde konuştu.  

Programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katıldı.


Geri Dön