Sektörel

Milletvekilinden yabancıya konut satışına yeni kriter getirilsin önerisi!

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, yabancıya konut satışı ile ilgili detayları paylaştı ve bir öneride bulundu. İşte Kocamaz'ın konu ile ilgili o açıklaması...

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Meclis'te yaptığı konuşmasında yabancı konut satışına değindi. Burhanettin Kocamaz, söz konusu açıklamasında "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2023 yılında 3 milyar 68 milyon 236 bin TL olan bütçesi 2024 yılı için 8 milyar 164 milyon 971 bin TL'ye, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bütçesi de 1 milyar 603 milyon 859 binden 3 milyar 592 milyon 593 bin liraya çıkartılıyor" dedi. 

Her ne kadar bu iki genel müdürlüğün de bütçelerine yüksek artış uygulanmış olmasına rağmen, bunların yetersiz kaldığının altını çizen Kocamaz, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bütçe giderleri incelendiğinde 8 milyar 160 milyon 971 bin liranın 6 milyar 726 milyon 457 bin TL’si personel giderleri için ve 996 milyon 904 bin TL'si de Sosyal Güvenlik Kurumu primi olarak ayrılmıştır. Yine, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 3 milyar 592 milyon 599 bin TL olan bütçesinin 1 milyar 721 milyon 571 bin lirası personel giderlerine ve 242 milyon 353 bin TL'si de Sosyal Güvenlik Kurumu prim giderleri için ayrıldı" dedi ve yeni yatırımlar için yeterli kaynak aktarılmadığını vurguladı.

Kocamaz, 176 senelik  bir kuruluş olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü tamamen milli bir kuruluş olarak gördüklerinin altını çizdi. 

"Bugün ülkenin tapusu âdeta Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün elindedir. Bu nedenle, burada izlenecek politika tamamen ulusal olmalı, kişiye veya kuruma göre değişiklik göstermemeli" diyen Kocamaz, bu çerçevede  “Parayı verene konut satar, vatandaşlık veririm.” anlayışının doğru bir anlayış olmadığını söyledi. 

YABANCILAR ALIYOR, TÜRKLER İZLİYOR

Burhanettin Kocamaz, Türkiye için Suriyeli sığınmacılar konusu nasıl bir beka sorununa dönüştüyse yabancılara satılan gayrimenkul satışlarının da bugün ulusal bir sorun haline geldiğine dikkat çekti. 

Açıklamasında "Ekonomideki kötü gidişat konut fiyatlarını uçurmuş, 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı en ucuz semtlerde bile 5-6 milyon liraya yükseldi" diye konuşan Kocamaz, bu durum karşısında vatandaşların değil ev almaları, kiralarını ödeyecek hallerinin bile kalmadığını aktardı. 

"Yüksek enflasyon ve TL'de ortaya çıkan değer kaybı en çok yabancı yatırımcıya yaramış, Türk vatandaşlarının alamadıkları evleri yabancılar almaya başlamıştır. Yabancıların kimisi vatandaşlık, kimisi de yatırım amaçlı Türkiye'den gayrimenkul alırken Türk vatandaşlarına ancak bu durumu izlemek kaldı" açıklamasında bulunan Kocamaz, Türk vatandaşları alabilmek için  daha önce 1 milyon dolar olan gayrimenkul şartının önce 250 bin dolara düşürüldüğünü, gelen tepkiler sonrasında da 400 bin dolara yükseltildiğini anımsattı. 

ULUSAL ÇIKARLAR VE BEKA SORUNU DÜŞÜNÜLMELİ 

"TÜİK verilerine göre, yabancılara yönelik yapılan konut satışları 2022 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artarak 67 bin 490 oldu. Türkiye'de yabancılara 2020 yılında 40 bin 812 ve 2021'de de 58 bin 576 konut satıldı. Yabancılara en fazla konut İstanbul, Antalya, Muğla ve Mersin’de satıldı" bilgilerini veren Kocamaz, Türkiye'den en fazla konut alanlar arasında ise Rusya, İran, Irak, Almanya ve Ukrayna gibi ülke vatandaşlarının yer aldığını söyledi. 

"Türkiye'de bugüne kadar toplam kaç kişiye, ne kadar gayrimenkul satıldı; bununla ilgili gerçek rakamın ne olduğu da maalesef bilinemiyor ya da bilinçli olarak açıklanmıyor. Yabancılara yapılan konut satışları ülkemizde konut fiyatlarının ve kiraların artmasına da neden oluyor" diye konuşan Burhanettin Kocamaz, bu nedenle hükümetin çıkarları ve beka sorununu dikkate alarak yabancılara konut satışına mutlaka bir kriter getirmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Bunları bilmeden arsa, tarla, arazi sakın almayın! 20 maddede arsa yatırımı!

Ziraat Bankası Ankara Next Nevel AVM'yi 1 milyar liraya satıyor!

Bakan Özhaseki: 'Evlerini yerinde yapıp teslim edeceğiz, şeref sözü'!