27 / 04 / 2024

Milli Banliyö Tren Seti 2024 yılında hizmet verecek!

Milli Banliyö Tren Seti 2024 yılında hizmet verecek!

Milli Banliyö Tren Seti'nın 2024 yılında tamamlanması ve ilk setlerin Gaziray Projesi'nde kullanılması hedefleniyor.



Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) tarafından prototip ve tasarım çalışmaları sürdürülen "Milli Banliyö Tren Seti"nin önümüzdeki sene tamamlanması ve ilk setlerin Gaziray Projesi'nde kullanılması planlanıyor.

Son dakika aktarılan detaylara göre, gelecek yıl Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yaptığı derlemede, Milli Hızlı Tren Projesi'nin yanı sıra 2021 yılında tasarım ve prototip çalışmaları start alan Milli Banliyö Tren Seti Projesi'nin gelecek sene tamamlanması hedefleniyor.

TÜRASAŞ tarafından ithalatın azaltılarak yurt içi banliyö araç ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması, ihracatla Türkiye ekonomisine katkı sağlanması, araçların tek tip üretilerek onarım ve bakım kolaylığı elde edilmesi için söz konusu proje başlatılmıştı.

Şirket, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından "Gaziray Banliyö Hattı ve Hafif Raylı Taşımacılık Projesi" için açılan temin, tasarım ve montaj ihalesini kazanarak, sözleşme imzalamıştı. Bu noktada üretim çalışmaları süren 4 araçlık tren setinin önümüzdeki sene tamamlanması hedefleniyor.

Trenin tasarım hızı 120 kilometreye ulaşırken, maksimum işletme hızı saatte 90 kilometre olacak. Güvenli, rahat, ergonomik ve etkin şekilde tasarımı ve üretimi planlanan araçla şehir içi yolcu taşımacılığında Türkiye'nin ihtiyacı karşılanabilecek.

Başta Tren Kontrol ve İzleme Sistemi (TCMS) ve Cer Sistemi olmak üzere milli ve yerli olarak geliştirilecek kritik ekipmanlar Türkiye'ye de katma değer kazandıracak. İlk tren setlerinin Gaziray Projesi'nde kullanılması planlanıyor.

ELEKTRİKLİ LOKOMOTİF VE YÜK TRENİ ÇALIŞAMLARI DEVAM EDİYOR 

Öte yandan, TÜRASAŞ tarafından geliştirilen milli elektrikli lokomotifin tasarım ve prototip çalışmaları da devam ediyor. TÜRASAŞ bünyesinde yabancı firma lisansıyla dizel ve elektrikli lokomotif üretilirken bu projelerden elde edilen tecrübe milli elektrikli lokomotif üretiminde kullanılacak.

Kurum tarafından sertifikasyon, tasarım ve imalat süreçleri tamamlanan yeni nesil milli yük vagonlarının dış pazarlardaki payının artırılmasına yönelik çalışmalar da gelecek sene yoğunlaştırılacak.

İzmir Gaziemir'deki trafo alanın ticaret alanına çeviren imar planı askıda! 5 kata kadar yapılaşma izni bulunuyor!

2023 yılı bedelsiz tapu devri masrafları ne kadar?

TOKİ'den Denizli'nin bu ilçesine 200 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön